Genom åren har vi fått se många tips på bra sportfilmer men de lämnar en ofta besviken. Genren är uppenbarligen svår att få till och jag vågar bara tro på att den blir tuffare och tuffare. Det finns nämligen en uttjatad mall om underdogs, som gång på gång bekämpar alla odds och lyckas med det omöjliga. Därför fokuserar vi den här gången på filmer med tränaren i fokus.

Här är alltså mina tre bästa tips på bra sportfilmer. Hoppas att du gillar dem. Se till att bläddra runt här på Cineasten där vi skriver om allt möjligt rörande film och serie. Inte minst recenserar vi nya filmer och serier. Vi skriver även lite extra om Disney filmer eftersom det är stor hajp kring filmjättens streamingtjänst. Nu vidare till listan!

The Way Back (2020)

The Way Back är ett av flera bra tips på sportfilmer.
Foto: Warner Bros.

Ben Affleck spelar här en alkoholiserad medelåldersman och en före detta lovande basketspelare. När han nu erbjuds ett jobb som coach åt ett skollag väcks drömmen om att uppnå sportsliga framgångar på nått. I tillägg, utöver den yttre kampen om att vara en bra manager, kämpar han fortfarande med sina inre demoner. Med andra ord, kan han övervinna sitt missbruk och leda laget till toppen?

Jag gillar Affleck och tycker att han får för mycket kritik riktad mot sig. Den här snubben besitter två Oscars som filmskapare, vilket är fler än Martin Scorsese och Stanley Kubrick. Jag tycker inte att Affleck är lika bra som dem, men han förtjänar åtminstone att tas på allvar.

I The Way Back spelar han en karaktär vi sannerligen tar på allvar, och han gör det med bravur. Det märks att han går all in och det kan bero på att han själv kämpat med alkoholism. Hur som helst är det här en film som vilar tungt på hans axlar och han bär upp den. Sedan får vi förstås flera spännande basketsekvenser som gör att The Way Back förtjänar att nämnas som tips på bra sportfilmer.

Du hittar The Way back HBO.

Moneyball (2011)

Bland tips på bra sportfilmer med tränaren i fokus hittar vi Moneyball.
Foto: Columbia Pictures.

Precis som ovanstående film är det här fokus på tränaren och inte de filmhjältar vi är vana vid att se. Brad Pitt spelar en baseball tränare som kliver in i en klubb med ansträngd budget. Trots att ekonomin är för klen för att slåss mot de stora konkurrenterna, så menar han att de kan nå framgångar. Framförallt om de förvaltar deras tillgångar rätt.

Moneyball är ett givet tips på bra sportfilmer eftersom den visar en annorlunda sida av det tävlingsinriktade universumet. Här handlar det mycket om spelet bakom kulisserna där klubbägare, scouter och ekonomer slår ihop sina kloka huvuden för att värva rätt typ av spelare. Även här är det förstås mycket tack vare skådespeleriet som berättelsen blir engagerande. Med andra ord gör sig både Både Pitt och hans sidekick Jonah Hill förtjänta av sina Oscarsnomineringar.

Hur som helst gör sig Pitt allra bäst då hans karaktär måste göra uppoffringar i privatlivet för att lyckas på jobbet. Kan han vara en av vår tids största begåvningar framför kameran?

Moneyball är idag tillgänglig på Viaplay.

Coach Carter (2005) – ett måste bland tips på bra sportfilmer

När det kommer till tips på bra sportfilmer har Coach Carter en given plats.
Foto: MTV Films.

Den här berättelsen handlar om en principfast tränare som villkorslöst följer sin egen vision. Det tas kontroversiella beslut som rör upp många och i slutet av dagen får vi se ifall det är rätt beslut eller inte. Precis som en bra film bör lyckas med, så hålls vi gissandes in i det sista.

Jag älskar Samuel L. Jackson. Därför är det kul att han tar plats på en sån här lista. Han är en av de främsta och är närmare ett institut än något annat. I Coach Carter är han helt lysande som en basketcoach vars uppdrag är att få pli på ett odisciplinerat high school-lag.

Om du vill se Coach Carter finns den just nu att streama på Netflix.

Artiklar som kan falla dig i smaken:

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *