Är du ute efter att hitta riktigt bra svenska filmer 2000 talet försett oss med? Här samlar vi de allra tyngsta tipsen.

Foto: Nordisk Film.

En man som heter Ove – fenomenal bland svenska filmer 2000 talet gett oss

Genre: Drama, Komedi, Romantik

Skapare: Hannes Holm

Med: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg 

Denna dramakomedi bland svenska filmer 2000 talet erbjuder är en av de bästa inom svensk produktion. Det handlar om en äldre man som heter Ove, han är inte längre områdets ordförande i föreningen men håller fortfarande i järnhand när det kommer till att saker ska gå rätt till och är kvarterets ordningsman. 

En nyinflyttad familj är början på en ny relation, kärlek och oväntad vänskap. Vill du se en film med hjärtevärmande historia är detta filmen för dig. Följ med Ove och den nyinflyttade familjen på en resa, nytt band och stark vänskap som endast döden ses som den enda möjliga utvägen.   

Ondskan 

Genre: Drama

Regi: Mikael Håfström

Med: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård

Denna film handlar om stark vänskap och spirande kärlek och berättelsen är baserad på Jan Guillous bästsäljande roman med samma namn, “Ondskan”. 

Erik är 16 år gammal och lever i en värld av ondska kombinerad med mycket våld som han både upplever i skolan och hemma. Efter att han regleras från sin skola blir han placerad på en internatskola, Stjärnbergs, där han får en sista chans att förbättra sig. Ondskan på Stjärnsberg är förklädd i något som heter “kamratuppfostran”. Ett system som går ut på att man inte får knäckas. 

En film med mycket känslor och hat i viljan om att klara av skolans tuffa linje tillsammans med mycket motgångar och orättvisor. En film för dig som vill se något brutalt och samtidigt en fin vänskap som blomstrar fram i den tuffa miljön.  

LÄS OCKSÅ: Bästa skräckfilmerna från 2010-talet

Play

Genre: Drama 

Regi: Ruben Östlund 

Med: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite

Filmen Play handlar om barn som varit mellan 12 och 14 år gamla och berättelsen är inspirerad på verkliga händelser som utspelades i centrala Göteborg. Det handlar om unga svarta pojkar som vid åtskilliga tillfällen rånade andra barn och det som var unikt var att inget våld användes. Skicklighet när det kommer till retoriska fällor och det så kallade “brorsantricket” funkade för de. Rånarna använde sig av en stigmatiserande bilden av den svarte mannen som finns i samhället för att genomföra rånen vilket är väldigt upplysande att titta på.  

Du ska titta på Play för att få se en annan verklighet, en verklighet som är sorglig men sann. En verklighet som än idag också existerar och en stigmatiserande bild som tusentals idag känner igen sig i trots att de inte begår brott.   

Foto: Nordisk Film.

Johan Falk

Genre: Drama, Krim 

Regi: Richard Holm 

Med: Jakob Eklund, Jens Hultén, Marie Richardson

Johan Falk är en film serie men faller fortfarande i kategorin film då du inte behöver se allt utan kan börja vart du vill och fortfarande hänga med då varje film har sin egen handling. Falk är en polis som får jobb på GSI (Gruppen för särskilda insatser) i Göteborg och tar sig an fall som är kopplade till rån, kidnappning, affärer i den undre världen och mord. 

Filmerna kommer definitivt att bjuda på mycket spänning och kanske till och med få dig att kolla på allihopa eftersom de är så intressanta och lockar till ett filmmaraton du säkerligen inte kommer att ångra. Spänning och nerv i samband med tuffa utredningar… jaa, är du sugen på en riktigt klassiker bland svenska filmer 2000 talet har i sitt utbud i form av kriminalare? Då har du hittat rätt titel!

Lilja 4-ever (2002)

Genre: Drama, Krim

Regi: Lukas Moodysson 

Med: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharskiy, Pavel Ponomaryov

Lilja är 16 år gammal och bor i en fattig och sliten förort någonstans i det forna sovjetunionen. Hon har en enda vän, Volodja, som är en ung pojke. De är alltid tillsammans och drömmer alltid om hur deras liv egentligen kunna bli bättre. En dag kan den drömmen gå i uppfyllelse för båda. Lilja blir förälskad i  Volodja  och han erbjuder nämligen henne att följa med till Sverige och starta ett nytt liv.  

Kärlek, sex, känslor, konflikter och mycket mer än vad denna story bjuder på. Är du sugen på att se vad en ny värld kan göra med två förälskade ungdomar? Du vet vad du ska göra… titta på Lilja 4-ever! 

Farväl Falkenberg 

Genre: Drama

Regi: Jesper Ganslandt, Fredrik Wenzel 

Med: John Axel Eriksson, Holger Eriksson, David Johnsson

Berättelsen handlar om fem barndomsvännerna sista sommar i falkenberg innan de ska ut mot vuxenlivet då de vuxit upp till unga män. Holger vill för alltid stanna kvar. David längtar efter att få vara barn. Jesper återvänder ständigt hem utan att någon märker det. Jörgen vill investera i sin cateringfirma och John är oftast på dåligt humör och det enda som gör han glad är bacon. Vuxenlivet är inte så långt borta men det de inte vet är att alla inte kommer att nå destinationen. 

Foto: Nordisk Film. ”Snabba Cash” är en klassiker bland svenska filmer 2000 talet försett oss med.

Snabba Cash 

Genre: Drama, Krim, Action

Regi: Daniel Espinosa, Jens Lapidus, Fredrik Wikström

Med: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic

Johan Westlund, JW, är student och studerar ekonomi på handels. Han kämpar med ekonomin samtidigt som han kör taxi på nätterna för att nå upp till sina vänner nivå som är stekare och lever ett dyrt liv på inneställena kring det kända Stureplan. Han ambitioner för pengar är stora och råkar dra in honom i en värld av organiserad brottslighet. Sofie, en snäll, vacker och eftertraktad tjej i dessa “fina” kretsar får JW på fall. 

Jorge kan allt om kokain och lyckas fly fängelset. Mrado är medlem i den jugoslaviska maffian. JW, Jorge och Mrados vägar korsas och det uppstår en kamp om överlevnad, på liv och död… men varför? Snabba Cash! Lysande titel av alla svenska filmer 2000 talet bjudit på.

Jalla Jalla – ännu en fantastisk titel bland svenska filmer 2000 talet har

Genre: Komedi 

Regi: Josef Fares 

Med: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny

Denna komedi är från år 2000 och är regisserad av Josef Fares. Den handlar om två bästa vänner, Måns och Roro jobbar på parkförvaltningen där de får göra alla skitjobben som består av att rensa ankdammar och plocka bajs. De tycker själva att de är coola och grymma samtidigt som de brottas med sina problem. Måns får en dag inte upp sin dick och Roro försöker undvika en familjekonflikt som har med kultur att göra. 

Är du sugen på skratt, roliga händelser och humor som inte i många filmer finns måste du ge denna klassiker en chans! 

Fucking Åmål

Genre: Drama, Komedi, Romantik

genre: Lukas Moodysson

Med: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson

“Fucking Åmål” är en svensk dramakomedi från 2000 och är regisserad av Lukas Moodysson. Handlingen är om två tonårstjejer Agnes och Elin. De bor i en liten stad, Åmål. Det är varandras motsatta karaktärer, den ena blyg och har svårt att hitta sin plats i samhället den andra tvärtom. Utåtriktad och poppis i hela stan. 

Filmen är för dig som vill se något om som utforskar teman kring sexualitet, ungdomars identitet och vänskap. Detta är en varm humoristisk skildring av “vanliga”  tonår och sökande efter sin identitet.   

Foto: SF Studios.

Känn ingen sorg 

Genre: Drama, Musik, Romantik

Regi: Måns Mårlind, Cilla Jackert 

Med: Josefin Neldén, Marie Richardson, Adam Lundgren

Pål är musikalisk och drömmer om en karriär inom musik. Han har däremot ett stort problem som är han själv. Hans tvångstankar är större än hans musikaliska förmåga och sätter han ständigt i problem. Vi följer Pål och hans kamrater i en emotionell historia. Letar du efter en film som har kärlek, svek, förälskelse och försoning så har du hittat rätt bland svenska filmer 2000 talet har.

Spana också in nya svenska serier som är värda att ge en chans.

Daniel Paprocki

Artiklar som kan falla dig i smaken: