Svenska skådespelaren Mikael Persbrandt har under årtionden varit en av de mest hyllade och respekterade namnen inom svensk filmindustri. Med sin mångsidighet och förmåga att gestalta en rad olika karaktärer har han många gånger imponerat såväl hemma i Sverige som på den internationella marknaden.

Det är inget snack om att Persbrandt vuxit till att bli en av de mest ikoniska svenska skådespelarna – och även utanför sitt huvudsakliga yrke har han gjort karriär. Dels som ljudboksläsare och författare, men även som ambassadör för ett gigantiskt spelbolag. Ja, den som söker sig runt bland bettingsidor online kommer säkerligen att stöta på Persbrandts ansikte förr eller senare. 

Den 59-årige skådespelaren har helt enkelt en dragningskraft som sticker ut i mängden. När det kommer till alla gånger han imponerat framför kameran är det därför svårt att peka ut de allra främsta verken. Men här gör vi ett tappert försök.

Dag och natt (2004)

Ett av Persbrandts starkaste arbeten är det på den danska succéfilmen ”Dag och natt” som berättar om olika människor som alla älskar och vill bli älskade. Alla bär de på samma undran: “Om svaret är kärleken, vad är då frågan?”. I filmen får vi se Persbrandt spela mot Lena Endre i en mer skör roll än vi kanske är vana vid att se honom. Hur som helst är han briljant i flera av sina scener, och förtjänar den Bodilnominering som rollen gav honom.

Hämnden (2010)

I det Oscarsbelönade danska dramat “Hämnden” spelar Persbrandt rollen som Anton, en  läkare som pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark där han har två små söner. Filmen i sig gick väldigt starkt när det kom, och vore det inte för Persbrandts ömma porträtt av Anton hade den inte i närheten av lika engagerande. 

Mig äger ingen (2014)

“Mig äger ingen” kan bäst beskrivas som en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisa och hennes ihärdiga kärlek till sin alkoholiserade pappa, spelad av Mikael Persbrandt som kammade hem sin andra guldbagge för rollen. Finns inte mycket att tillägga förutom att han här är den känslostarka Persbrandt så som vi bäst känner honom – i sitt allra största esse.

X&Y (2018)

Anna Odell gör spännande film, så är det bara. Efter Återträffen gjorde hon sin nästa konstnärliga dramafilm. I “X&Y” följer vi Konstnären (Odell) och Skådespelaren (Persbrandt) när de väljer ut tre skådespelare som gestaltar deras olika karaktärsdrag. Det hela resulterar i en lekfull och smått skruvad film med en hel del metahumor. Helt klart en av Persbrandts bästa filmer.

Tårtgeneralen (2019)

Den senaste riktigt bra filmen vi fick se med Mikael Persbrandt är den han gjorde tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Här spelar han den verkliga Hasse P som vill sätta Köping på kartan genom att göra världens största smörgåstårta. Filmen är fantastiskt underhållande och Persbrandt briljerar i titelrollen. Han gör oss också påminda om hur rolig han kan vara när han vill. 

Här var alltså Mikael Persbrandts bästa filmer enligt oss på Cineasten. Har vi missat någon?

Artiklar som kan falla dig i smaken:

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *