Noomi Rapace började skådespela så ung som 7 år gammal. Idag listar vi upp några av hennes bästa roller i sin karriär! Här finns flera bra filmer med Noomi Rapace som du bara måste se.

Noomi Rapace är en svensk skådespelare som tog det stora klivet till Hollywood 2011. Hon föddes 1979 i Hudiksvall och började jobba som 7-åring på filmen I korpens skugga (1988) och har genom sin karriär blivit belönad med flera priser. Bland annat fick hon en Guldbagge för hennes insats i Män som hatar kvinnor (2009).  Hon är mest känd för den älskade Millennium-trilogin där hon spelade Lisbeth Salander. Idag räknar vi upp bra filmer med Noomi Rapace som du måste se!

Lamb är en av alla bra filmer med Noomi Rapace.
Foto: TriArt Film

Filmer med Noomi Rapace – hennes bästa

Män som hatar kvinnor (2009)

Män som hatar kvinnor eller The Girl with The Dragon Tattoo är den första filmen ur millennium-trilogin som är baserade på bokserien Millennium (2005-2007) av Stieg Larsson. i filmen spelar Rapace den frilansande agenten och hackern Lisbeth Salander. Salander har haft en traumatisk uppväxt som gjort att hon inte får ta hand om sig själv som vuxen. Efter hennes statliga förmyndare dör blir hon satt under vårdnaden av Nils Bjurman (Peter Andresson) som kontrolerar henne och våldtar henne. Salander blir hyrd av Henrik Vanger att göra en bakgrundscheck på journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) som jobbar på den fiktiva tidningen Millennium. Vanger anställer honom för att hitta hans försvunna släkting Harriet. Blomkvist och Salander behöver därefter arbeta tillsammans för att lösa fallet och när de spenderar tid tillsammans börjar de fort bli mer än bara vänner.

Flickan som lekte med elden (2009)

I andra delen av Millennium-trilogin blir Salander misstänkt för mordet av två män då hennes fingeravtryck hittades på pistolen de vart skjutna med. Pistolen ägdes av Salanders tidigare förmyndare och våldtäktsman Bjurman, vilket Blomkvist får reda på. Blomkvist konfronterar henne men hon lovar att hon inte har mördat någon. De börjar istället leta efter den mystiska Zala. I filmen blir även Salander tillsammans med sitt ex, Miriam Wu (Yasmine Garbi).

Luftslottet som sprängdes (2009)

I tredje och sista filmen ligger Salander på sjukhus och det är upp till Blomkvist att rentvå hennes namn efter hon blivit ditsatt som mördare i förra filmen. Blomkvist lär sig att Salander blev ditsatt av en grupp som kallas “Section” som är en grupp inuti Säpo. Efter Salander mår bättre är det dags för henne att gå på rättegång och bevisa att hon är oskyldig.

Prometheus (2012) – En av alla Hollywood filmer med Noomi Rapace

I Noomis första stora roll i Hollywood spelar hon arkeologen Elisabeth Shaw i scifi filmen prometheus, regisserad av Ridley Scott. Filmen tar plats i samma universum som de älskade Alien filmerna och är skapad av samma person. Shaw är en arkeolog som åker genom rymden på skeppet prometheus. Hon och resten av besättningen är på uppdrag att hitta människors företrädare i rymden. Det kom även en uppföljare till filmen, Alien: Covenant (2017), som är mer direkt relaterad till Alien-filmerna där Noomis spelar huvudrollen.

The Drop (2014)

I denna film spelar Rapace den tidigare drogberoende Nadia Dunn. I Brooklyn bor Bob Saginowski (Tom Hardy). Hans kusin äger en bar som maffian använder för att släppa av otvättade pengar. Bob hittar en dag en pitbull valp utanför Nadias hem och de båda hjälper till att rädda hunden. De båda namnger hunden Rocco tillsammans och Nadia erbjuder sig att ta hand om Rocco när han inte är hemma. Det visar sig att Nadias ex är den farliga Eric Deeds (Matthias Schoenaerts) som är en mördare. 

Stockholm (2018) 

Om du undrar vad Stockholmssyndrom är kan du vända dig hitåt. I denna film som ger en romantiserad inblick på det riktiga bankrånet 1973 där Jan-Erik Olsson rånade kreditbanken på Norrmalmstorg. I filmen spelar Rapace karaktären Bianca Lind. Hon är en arbetare på banken som börjar få känslor för bankrånaren Kaj Hansson (Ethan Hawke).

Lamb (2021) – en av alla bra filmer med Noomi Rapace

I den här isländska samproduktionen spelar Rapace bonden Maria. När hennes gravida får väl får barn är fårets barn olikt någonting hon någonsin sett förut. Barnet tycks vara en hybrid mellan människa och lamm där huvudet är lamm medan resten är människoliknande. Maria tar in barnet och behandlar det som om det vore deras egna barn. De namnger den även efter Ada, Marias döda dotter. Det hela blir plötsligt mycket värre när en mystisk varelse dödar deras hund och stjäl deras enda pistol. Vad är det som gömmer sig i mörkret?

You Won’t Be Alone (2022)

I denna film spelar Noomi en av häxan Nevenas former. Nevena är en flicka som blev tagen av en häxa som 16 åring och blev själv transformerad till en. Efter att Nevena råkar ha ihjäl en ung mamma som heter Bosilka tar hon över hennes plats. hon använder sin häxkonst för att förvandla sig till Bosilka. Som Bosilka  måste Nevena lära sig bete sig som en vanlig kvinna och efter problem att passa in lär hon sig ändå fort hur hon ska vara. Detta tar slut när hennes aggressiva man försöker ha sex med henne.

Detta var vår lista med bra filmer med Noomi Rapace. Vi hoppas att du har hittat tips du inte sett förut! För mer läsning, se vår lista med 10 bra filmer med Johnny Depp.

Ivar Sandberg

Artiklar som kan falla dig i smaken: