Är du den typen av cineast som tycker att rysare mest bara är billig trams? Här kommer tips på de bästa skräckfilmerna från 2010-talet, som kommer få dig att tänka om. 

Skräck får ofta stämpeln att vara usel, där allt för förekommande ingredienser är karaktärsstereotyper och där publiken är tänkt att bli skrämd av simpla jump scares. Men det du som väljer bort rysare på grund av dess rykte, är att det titt som tätt dyker upp några av de bästa skräckfilmerna som gjorts. Sådana som kan tilltala det mest kräsna och pretentiösa filmögat. Här kommer ett gäng av dem från de senaste åren.

Läs också våra tips på Netflix bästa skräckfilmer.

It Follows

Du som tvivlar på rysare måste se “It Follows”. Foto: RADiUS-TWC.

En av de bästa skräckfilmerna från 2010-talet som tagit sig genom bruset är den stilistiska rysaren It Follows. Filmen handlar om en kvinna som efter att hon haft samlag med en kille, blir jagad av den demon som tidigare jagat honom. Här finns det regler att ta hänsyn till: demonen antar skepnaden av en person – som kan se ut som vem som helst på stan – och den kommer att gå efter dig med målet att döda. Det enda sättet att bli av med den är att passa den vidare till någon annan genom samlag. Men skulle personen du skickar vidare demonen på dö, så kommer den att komma tillbaka.

Att filmen är känt hatad av Quentin Tarantino, för att bryter mot de egna regler den sätter upp, är i sig anledning nog att se den. Nej men, den skapar helt klart diskussioner bland filmskapare. Faller It Follows på sitt egna svärd genom att vara för kreativ, eller fungerar den faktiskt hela vägen? Den tåls att se om, du kommer garanterat att se på den annorlunda för varje visning. Vi bör också addera att den visuellt sätt lyser med sin skaparglädje – och att det finns ett par, tre stycken ruggigt obehagliga sekvenser.

The Babadook 

Foto: Entertainment One.

En annan av alla utomordentligt bra skräckfilmer som dykt upp på ytan de senaste åren är The Babadook. Här står en mamma och relationen till hennes unge son i fokus. Deras relation utmanas av att grabben är besvärlig och att hon själv sliter med sina egna demoner. Men när grabben en dag hittar en skrämmande om än fascinerande barnbok om ”The Babadook” och väcker dess titelkaraktär till liv, får de desto mer att bekymra sig över.

Precis som It Follows är The Babadook en visuellt träffande film där det känns att skaparna haft en tydlig vision för vad de velat göra. Den har också ett par minnesvärda skräckscener, som kan greppa tag i vem som helst. Utan att avslöja för mycket är det här också i grunden en innovativ film om sorgbearbetning. Högst sevärd.

The Rental

Kanske den bästa filmen listan. I The Rental följer vi två par som hyr en stuga ute i skogen. Snart visar det sig att de inte är ensamma, utan att någon som härjar där ute spionerar på dem. 

Låter det som alla rysare du någonsin sett? Då kommer du att känna dig grundlurad. The Rental tar stugrysaren och förvandlar den till något större, mer utvecklat och i allmänhet bättre. En smart film som lyckas hitta lika mycket spänning i relationerna mellan huvudkaraktären som när mördaren dyker upp och huvuden väl ska börja rulla.

Det har som sagt gjorts flera fantastiska verk att ta plats på listan över bästa skräckfilmerna under 2010-talet. Men vem kunde ana att Dave Franco skulle ligga bakom en av dem? Inte för att vara den som är den, men att någon som huserar med Seth Rogen-gänget regidebuterar med en mästerlig rysare… det kan ingen påstå att den såg komma.

Get Out

Foto: Universal Pictures.

I den här eminenta rysaren följer vi ett förälskat par, där mannen för första gången ska få träffa sina svärföräldrar ute på vischan. Väl där märker han att någonting är allvarligt fel med dem och hela deras omgivning. 

En film som också bara måste ta plats på listan. Get Out vann Oscar för Bästa manus, vilket är ett kvitto på att rysare visst kan imponera och genomföras med beundransvärt hantverk. Filmens skapare Jordan Peeles uppföljande skräckis Us är inte lika bra, men den är spännande på så vis att den jobbar med många lager, både med bildspråk och tematik. Skräckfilmens Stanley Kubrick. 

The Lighthouse

Har vi flera konstnärliga filmer på vår lista över de bästa skräckfilmerna från 2010-talet? Klart vi har! Robert Eggers The Lighthouse är en av de mer krävande – och kvävande – filmerna inom genren att rekommendera. I handlingens centrum står två fyrväktare, spelade av Robert Pattinson och Willem Dafoe som båda två är i högform. Under deras uppdrag att vakta en fyr, slår en ohygglig storm till vilket försätter dem i karantän. Väl i isolering är det någonting som inte riktigt är som det ska. Stämningen bland dem ändras och snart driver någonting de två till fullständigt vansinne mot varandra.

Förutom att vara en psykologisk rysare av rang och där huvudrollerna ger oss en läxa i skådespeleri, så ska den givetvis också ha cred för att vara filmad både i svartvitt och att bilden är kvadratisk. Pärla var ordet!

Här var några av våra tips på de bästa skräckfilmerna från 2010-talet för den som hatar skräck. Är det någon du saknar på listan, som vi verkligen borde haft med? Kommentera gärna nedan och ge oss på Cineasten dina tips!

Medan du, kära läsare, ändå är här får du hemskt gärna ta en titt på sajten. Vi förser dig med nyheter och listor men även andra mer analytiska texter såsom krönikor och recensioner. Vi skriver om allt från Ruben Östlund till Disney filmer. 

Artiklar som kan falla dig i smaken:

3 comments

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *