Den nya Harry Potter-filmen Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter är förvånansvärt bra. Mycket rättar den till efter genomusla Grindelwalds brott.

Den första filmen presenterade Harry Potter-fansen för nya äventyr i korsningen mellan mugglarvärlden och den magiska. Därför blev uppföljaren givetvis en stor besvikelse. Denna fullständigt charmlösa och actionpackade CGI-klump gjorde ingenting rätt förutom att bädda för en bättre tredje film. Dumbledores hemligheter följer upp storyn genomtänkt och är mycket snyggare i sin helhet. Dessutom får den en genast höjning av den danske titanen Mads Mikkelsen och mer tid med Jude Law.

Därför kommer du att gilla Dumbledores hemligheter

Handlingen tar vid ungefär där föregångaren slutar och följer vår hjälte Newt Scamander, som får i uppdrag av Albus Dumbledore att stoppa Gellert Grindelwald från att ta över magivärldens politiska tron. Tillsammans med sina vapendragare beger han sig ut på vad som blir ett farligt äventyr där tiden är knapp och oddsen emot dem.

Till skillnad från Grindelwalds brott är det här en film som använder CGI endast när det är nödvändigt. Det må givetvis vara ofta, men man känner ett helt annat helhjärtat hantverk här. Den rör sig heller inte framåt i ultrasnabb fart, utan tar tid på sig när den ger oss vad som känns som ett klassiskt matinéäventyr. Flera sekvenser känns som hämtade ur Indiana Jones.

Den har också mer kvalitet i grunden genom skådespeleriet där man förutom Eddie Redmayne får en Mads Mikkelsen i rollen som Gellert Grindelwald. Jude Law är även han lysande som Albus. Ett klokt val att ge dessa två flera scener.

Ett bättre hantverk, tyngre skådespelare och ett mer kreativt äventyr som inte för våra tankar till Alice i Underlandet 2 ger filmen en direkt höjning. Sedan finns det saker som kan vara bättre. Framför allt är det slutet som lämnar en med mer att önska. Det blir helt enkelt inte den upplösning jag som cineast hade hoppats på i en knökad biosalong. Istället är det en dialogstyrd sekvens som heller inte når hela vägen fram.

Sammantaget är Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter ett par steg uppåt från Grindelwalds brott. Jag ser plötsligt fram emot nästa film.

Betyg: 3/5

LÄS OCKSÅ: Tips på bra Disney filmer

Artiklar som kan falla dig i smaken:

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *