Skaparglädjen gör Squid Game till något av det bästa Netflix producerat.

I den sydkoreanska serien följer vi folk med stora skulder som lever hopplösa liv. De har en chans att rätta till allt, men först måste de då vinna ett spel med flera lekar. Dessa lekar visar sig vara sådana de lekte som barn – men nu är de oerhört farliga. I prispotten finns flera miljarder won.

Det här är utan en av de bästa serier Netflix släppt. Tidigt in på första avsnittet förstår vi att den menar allvar. Ja, Squid Game säsong 1 bjuder på ultravåld. Den sortens våld vi sällan ser i amerikanska eller för den delen nordiska produktionen. Den typen av brutalitet som flera asiatiska länder gjort sig kända för på film, med Battle Royale och The Departed, bland annat.

Skaparglädjen total i Squid Game säsong 1

Men samtidigt som serien är riktigt hårdkokt så rymmer den stor värme i huvudkaraktären. En hopplös farsa som spelar bort pengar han stjäl från sin mor, men som nu vill göra rätt för sig och skapa ett bättre liv för familjen.

Likaså har serien i nästan varje sekvens en enorm skaparglädje. Från hur den bygger sitt speluniversum till hur lekarna gestaltas. Allting är gjort minutiöst och det är svårt att inte hänföras.

Det snackas redan om att Netflix måste göra en andra säsong. Personligen är jag kluven; det vore hemskt att förstöra något som är perfekt. Ja, den håller lika bra hela vägen i mål. Men om det blir en till säsong kan jag bara se fram emot den.

Betyg: 5/5

Innan du byter flik, se till att bläddra runt på Cineasten. Vi skriver allt ifrån recensioner till nyheter och listor. Vi jobbar även hårt för att ge dig, kära läsare, de bästa tipsen på bra filmer och serier. Appropå Netflix, så rekommenderar vi att du spanar in vår lista på bra skräckfilmer där flera av streamingtjänstens titlar tar plats.

Artiklar som kan falla dig i smaken: