Robert Gustafsson briljerar i spännande serie om den snåriga utredningen av Palmemordet.

Mordet på Sveriges tidigare statsminister Olof Palme behöver knappast någon närmare presentation. Men för den som vill ha sig en djupare genomgång av fallet, så kan Netflix nya serie tillföra mycket.

Serien understryker att den är baserad på ett olöst fall och utgår ifrån hur det skulle kunna ha sett ut ifall den misstänkta gärningsmannen Stig Engström mördare Olof Palme.

Det som genast sticker ut i serien är Robert Gustafsson som gör en fenomenal insats. Hur nära hans porträtt ligger hur Engström faktiskt var som person kan jag inte besvara. Därför kan jag bara konstatera att han gör en minnesvärd skådespelarprestation. Kanske hans bästa hittills, även om han prisats mycket för tidigare dramaroller.

Robert Gustafsson bär Den osannolika mördaren säsong 1

Många skådespelare gör ett formidabelt jobb och utgör en stor del av seriens styrka. Eva Melander är fläckfri som Engströms fru Margareta och Mikael Persbrandt gör en vass om än väntad gestaltning av polisen Hans Holmér.

Utöver att ha starka rollprestationer, så har serien en överhängande spänning över sig. Den är läckert fotad och Stockholm ser läckert ut när det omvandlas till 1986 på nytt. Parallellt med utredningen som utspelade sig då, får vi även följa storyn om Thomas Pettersson, som 2015 började skriva på boken serien bygger sina teorier på. Det ger luft till den annars väldigt hettade berättelsen där Engström ständigt är satt under lupp.

Det här är en allt jämt underhållande och spännande serie, som också ger den med blott grundläggande koll på fallet nya insikter. Men framförallt berättar den om hur Engström var som person. Samt hur det låg i hans person att, om han nu mördade Palme, gå vidare med livet efter händelsen 1986. Och Robert Gustafsson är, som understrukit ovan, i sitt livs bästa form – om än med fatsuit på.

Betyg: 4/5

Innan du går vidare, var god kika runt här på Cineasten. Vi skriver om allting rörande film och serier. Från att vi ger tips bra på filmer till att skriva reportage likt det om Ruben östlund och en massa annat.

Artiklar som kan falla dig i smaken:

En kommentar

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *