Efter en svajig trettonde säsong är It’s Always Sunny in Philadelphia säsong 14 ett rejält lyft.

Foto: FX.

Den skruvade komediserien som började med extremt låg budget har förvandlats till den längst gående aktiva sitcom-serien. Det vill säga bland de som tillhör live action-kategorin. Den är skapad av Rob McElhenney som spelar Mac och utvecklad tillsammans med Glenn Howerton, Dennis.

Serien var nära att inte överleva sin första säsong, men beslutsfattarna på FX och gav den en till chans och in kom Danny DeVito. Tacka gudarna för detta.

För mestadels har produktionens högsta nivå – som är kanske högst av alla komediseriers – varit intakt. Undantaget var den trettonde och betydligt svagare säsongen, med känslan var att man vred upp karaktärerna för mycket och förlitade sig på gamla idéer. Det framstod som tydligast i spinoff-avsnittet The Gang Beats Boggs: Ladies Reboot, som är seriens hittills svagaste.

It’s Always Sunny in Philadelphia säsong 14 visar att serien trivs bäst när den känns indie. För någonstans är den ju än idag oberoende. Det är fortfarande gruppens skådespelarkärna som skriver majoriteten av avsnitten.

Karaktärerna är sig själva igen

Vad gör den fjortonde säsongen så pass bra? Man har helt enkelt backat bandet och gått tillbaka till grunderna. Idéerna kretsar återigen kring den dysfunktionella gruppens utmaningar att fungera ihop – men också hur de paradoxalt fungerar perfekt ihop. Samt deras fullständiga kyla i känsliga situationer, förstås. I The Gang Chokes sätter Frank en matbit i halsen och knackar på döden när resten av gänget bara sitter och kollar på, oberörda av dramat framför dem. I Paddy’s has a Jumper försöker de reda ut ifall en potentiell självmordshoppare verkligen dör ifall den hoppar från bartaket.

De genomonda karaktärerna är sig själva igen och deras kyla lyser med dess närvaro. Allting är precis som det ska.

Betyg: 4/5

Missa inte att läsa om nya filmer och serier på Cinasten.se. Vi försöker att täcka allting, från indie till blockbuster. Inte minst har vi en bra täckning på Disney filmer, en kategori som blivit allt mer populär i och med lanseringen av deras streamingtjänst.

Artiklar som kan falla dig i smaken: