Med Kalifat har Sveriges Television aldrig varit bättre på att producera drama.

Foto: SVT.

I Kalifat som finns att streama på SVT Play följer vi en polis hemma i Sverige som försöker stoppa ett planerat terrordåd. Därtill är vi med mamman i hemmet i ett kaotiskt Racca där maken är med och styr upp attacken. Och så berättas storyn om två svenska flickor som fått upp ett starkt intresse för islam och snart finner sig på god väg att bli värvade till en radikal organisation.

Undertecknad var sen på bollen när det kom till Kalifat. Snarare hade andra svenska storproduktioner avverkats. Snabba Cash, Tunna blå linjen, Snöänglar, Innan vi dör, Älska mig var alla en del i potten. Trots alla lovord kändes SVT:s högst relevanta drama om religion och dess många nyanser för svår att ta sig an. Den misär som gick att skymta i trailers gjorde att det hela verkade för dyster att ta sig an. Nu är det gjort, och tacksamt så.

Lysande genom alla led

Kalifat är Sveriges bästa dramaserie de senaste åren. Det rinner igenom de flesta leden; från tekniskt arbete och regi (även om Snabba Cash tar upp kampen) till skådespeleriet där till och med birollerna lyser. Bäst gillar jag Amed Bozan som svensk-syrisk terrorist. Han är så komplex. Trots att han är beredd att offra sin familj för sin tro tycks han ha en god sida. Han förkroppsligar den komplexitet och inre kamp som följer med stark tro. Gizem Erdogan som spelar hans hustru Pervin är även hon helt fenomenal och övertygande i varje scen.

Serien rör sig hela tiden med ett tydligt tempo och likaså har huvudkaraktärerna klara mål. Drivet håller en ständigt engagerad och tillsammans med svepande kamerarörelser och hypnotiska ljudmattor sugs man in i berättandet. Kalifat går från klarhet till klarhet och slutet… ja, det känns i magen.

Betyg: 5/5

Missa inte att läsa om filmnyheter på Cinasten. Vi täcker allting, från indie till blockbuster!

Artiklar som kan falla dig i smaken: