En betydligt sämre Mulan, men som precis lyckas engagera tillräckligt mycket. Filmen finns nu att se på Disney+.

Mulan
Yifei Liu i ”Mulan” (2020). Foto: Disney.

Jag gillar berättelsen om den kvinnliga krigaren Mulan. Filmen från 1998 är en av Disneys allra bästa. Den lyckas beröra, underhålla och skrämma. Precis som Herkules och andra av bolagets tecknade klassiker. När jag såg trailern till nya Mulan blev jag så klart genast taggad. När jag äntligen ser den uppstår däremot blandade känslor. Filmen är delvis som jag vill att den ska vara och delvis inte alls.

Här är storyn densamma – med vissa modifikationer. De betydande ändringarna utgörs snarare av det visuella greppet, samt karaktärsskiften. Yifei Liu som spelar Mulan är bra castad. Hon har utseendet som krävs för att gestalta Mulan, men också en hjältes unika drag. Problemet är snarare nya och färglösa karaktärer. Vi får framförallt en uddlös tagning på skurken. Tidigare lyckades han skrämma slag på oss.

Dessutom har flera karaktärer från den tecknade versionen plockats bort. Detta utan att ersättas. Den första att saknas är förstås lilla draken och sidekicken Mushu. En annan karaktär som inte längre finns kvar är campledaren och tillika queer-ikonen Shang. Men vissa skulle hävda att han ersatts av soldatkollegan Honghui. I tillägg saknas andra biroller som gör originalet till det underbara stycke film det är.

Trots en sämre samling karaktärer finns det saker att gilla med klassikerns nya version. Kanske allra mest hur den ser ut. Bara det i sig tar den en bra bit på vägen.

Nya Mulan är Disneys första nysatsning att kännas som riktig live action.

Mulan
Häxan i ”Mulan” (2020). Foto: Disney.

Jag har under en längre tid stört mig på att flera Disney filmer sålts in som live action-produktioner. Här hittar vi bland annat Djungelboken, Lejonkungen, Dumbo, Skönheten och Odjuret och Askungen. Inga av dem känns särskilt otecknade. Snarare har man försökt animera verklighetstroget. Det är inte samma sak. I synnerhet inte om tio år. All CGI åldras dåligt. Nya Mulan har självklart en hel del CGI. Annars går det inte att berätta storyn om en hjälte med chi-krafter i ett universum där häxor existerar. Men till det stora hela känns den lika live action som Harry Potter-filmerna gör. Det här är för mig ett stort plus.

Utöver att vara Disneys första stora klassiker-remake att verkligen kännas otecknad, så är filmens första halva oväntat bra. Mulan och alla hennes problem med att inte få uttrycka sig själv presenteras helt rätt. Därtill får vi ta del av häftiga actionscener, ett par obekväma scener och några skratt.

Klarar sig undan med tydliga brister

Framåt slutet blir det hela föga förvånande för humorbefriat. Detta utan att lyckas leverera riktigt tajt spänning. Jag ogillar Böri Khan, som är nya versionen av den otäcke svärdslingaren och plundraren Shan-Yu. Han misslyckas fullständigt med att skrämma.

Precis som Disneys filmer om deras filmhjältar finns det tydliga brister med nya Mulan. Framförallt under dess andra halva. Jag stör mig också på att filmen är engelskspråkig. Varför inte bara ta äkthetskänslan hela vägen och låta karaktärerna prata på sitt moderspråk? Därför känns trean i betyg aningen snäll.

Hur som helst lyckas filmen med sin visuella bedrift och första halva engagerar precis tillräckligt för att nå ett bra betyg. Har du ännu inte sett Mulan? Gör det och berätta vad du tycker. Jag vill gärna höra dina tankar.

Betyg: 3/5

När du ändå är här, se till att kika runt här på Cineasten. Här skrivs det om nya filmer och serier. Vi vrider även tillbaka tiden och kikar på Hollywoods historia med mera. Här är vi en plats för oss som älskar film och allt vad det innebär. Jag, Lord Cinema, gör mitt bästa för att analysera. Vill du göra mig sällskap här på Cineasten? Då är det fritt fram att kontakta redaktionen.

Artiklar som kan falla dig i smaken: