Snabba Cash säsong 1 tillhör årets bästa serier och en av de vassaste svenska produktionerna på länge.

Den nya serien är skapad av Jesper Ganslandt och Oskar Söderlund för Netflix räkning. Duon ger oss en intensiv resa speglar både den kriminella världen och finansvärlden där ingen kan lita på någon. Huvudpersonerna heter Leya och Salim. Hon är entreprenör, desperat att lyckas, och han en sorgsen lönnmördare som vill lämna gatustriderna. När deras vägar korsas, kolliderar även de två världarna med varandra. Resultatet är en stark men nervig tripp där ingen går säker.

Leya och Salim spelas av Evin Ahmad och nya stjärnskottet Alexander Abdallah. De kommer båda att vara relevanta när säsongen för TV-priser kickar igång. Skådespelarinsatserna är däremot bara en del av det som gör Snabba Cash säsong 1 till en av årets största höjdpunkter.

Förälskad i Jesper Ganslandts hantverk på Snabba Cash säsong 1

Foto: Netflix

Först och främst gör serien ett väldigt bra jobb med att bli sin egen produktion och inte bara upprepa filmtrilogin. Här har man gjort en mer hiphopig version och tagit med gatuslanget till det yttersta. Det är fräscht och annorlunda från originalen. I tillägg har regissören Jesper Ganslandt satt sin egna prägel på det visuella greppet, där man jobbar med långa tagningar. Sådant uppskattar jag framförallt när det kommer till serier där det inte är särskilt förekommande. Vi alla minns väl razziascenen i True Detective men därefter har det varit dåligt av den varan.

Det finns även flera bildsnitt som ofta får en att haja till. Jag tänker flera gånger tillbaka på serien och grubblar på hur de gjort flera vinklar. Addera på den spännande looken en närmast hypnotisk ljudmatta som suger in tittaren i berättandet.

Jag är mäktigt imponerad över Snabba Cash säsong 1 av flera skäl och lyckligtvis håller den hela vägen i mål. Jag längtar redan efter en andra säsong.

Betyg: 4/5

Läs fler recensioner av nya filmer och serier här på Cineasten. Jag, Lord Cinema, gör mitt bästa för att täcka de stora snackisarna och ge dig mina tagningar på dem.

Artiklar som kan falla dig i smaken: