* Quibi står för quick bites och var en streamingtjänst för den moderna, jäktande människan med lite tid över. Konceptet gick ut på att serierna inte skulle ha avsnitt längre än 5-10 minuter. Tjänsten är nedlagd, men produktionerna som gjordes finns kvar. Idag skriver vi om serien Run This City få har sett.

”Småstadspolitik är en såpopera” slår Jasiel Correia, Massachusetts 23-årige borgmästare, fast under Quibi-dokumentärens inledande minuter. Och som med ett slag av ett trollspö är jag charmad av den karismatiske ynglingen med det bländande leendet. Jag har förstås förutsättningarna då jag tittar på partiledardebatter. Men den första känslan som sprider sig i mig när jag ser Fall Rivers nyvalde borgmästare? En nytänkare som ser igenom spelet och bara vill jobba hårt för att göra någonting bra för den stad han älskar. Men jösses så fel magkänslan kan ha.

”Jag kysser äldre damer.”

Jag är förstås inte ensam om att charmas av Jasiel Correia. En man som beskrivs ha så mycket tur att han måste ha en hästsko ”uppkörd i röven”. Och som lyckades manövrera ett politiskt system där man helst ska vara helt gråhårig innan man ens tänker på att försöka göra anspråk på en riktig maktposition. En frisk fläkt, tänkte många.

Till en början gick det helt fantastiskt för den unge entrepenören och politikern Correia som både tilltalade ungdomarna med sitt snack om favoritmemes samt de äldre. (”Varför ska politiker kyssa bebisar? Jag kysser äldre damer. Bebisar kan inte rösta!”) Så pass fantastiskt att han till och med lyckades att bli omvald.

Det som började som en framgångssaga blir, under Quibi-dokumentärens 10 korta avsnitt, snart någonting helt annat och vi får plötsligt se en annan sida av Correia när hans bakgrund som entreprenör nystas upp. Idag är han åtalad på 24 punkter och hans motståndare menar bland annat att han använt pengar från investerare till den app han skapat, innan han gav sig in i politiken, till strippklubbar, dyra hotell och sprit. Men det är bara toppen av isberget och samtidigt hävdar Correia konsekvent sin oskuld.

Sen kom FBI in i bilden och allt förändrades.

Staden Fall Rivers är mer splittrad än ett kristallglas nedkastat från Eiffeltornet och samtidigt som Correia har sina ständigt hängivna fans så jämför hans motståndare honom med Donald Trump. Själv kommer jag främst att tänka på Billy McFarland, mannen bakom Fyre Festival, som uppmärksammades i Netflix-dokumentären Fyre från 2019. En person som på något magiskt vis lyckas vara helt briljant och helt blåst på samma gång och som säkerligen hade kunnat gå långt om han inte valt genvägar framför det etiskt rätta och, i det långa loppet, oftast enklare alternativet.

Dokumentären engagerar helt klart och har till dags dato unisona hyllningar från kritiker. Det är inte svårt att förstå, Quibi är ett format där bingevänligheten dominerar som den mest värdefulla egenskapen en serie kan ha och när jag sett ett avsnitt av Run This City var jag faktiskt tvungen att se hela i ett bräde. 

Samtidigt så känner jag mig, precis som Fall Rivers medborgare, något snuvad på konfekten. För när nyhetens behag och spänningen kring Jasiel Carreia lagt sig lite så försöker jag se vad som finns där, under ytan. Mitt svar blir att det inte finns särskilt mycket alls. Run This City är absolut sevärd. Den är en nervkittlande dokumentär. Men när den säljs in som en inblick i politikens såpopera hoppades åtminstone jag på något lager till. Också lite mera röra och ännu mera kaos och twister.

Kära läsare. När du ändå är här vill jag be dig att läsa fler recensioner av nya filmer och serier här på Cineasten. Jag, Lord Cinema, gör mitt bästa för att täcka de stora snackisarna och ge dig mina tagningar på dem. Hoppas att du gillar det.

Artiklar som kan falla dig i smaken: