Pixars nya satsning Luca är en läcker barnfilm, som garanterat imponerar på en mindre krävande publik.

Foto: Disney.

Jag är ett stort fan av Pixar. Under 90-talet och en bra bit in på 2000-talet höll de en oefterhärmlig nivå. Sedan började man göra remakes – Bilar 2, Monsters University, Hitta Doris, Superhjältarna 2 – och därmed förlora det som dittills gjort dem unika. För i en filmvärld präglad av reboots och remakes gav Pixar oss alltid nya originella berättelser, alltid visuellt bräckande. Därför är det kul att man under de senaste åren återvänt allt mer till gamla vanor.

Nya filmen Luca är en originalfilm av Pixar – även om vi känner igen mallen väl. Du som är gammal filmräv och vet vad animationsstudions Disney filmer går för, lär med andra ord få en del i övrigt att önska. Men filmen, som inte bör tas för någonting annat än en barnfilm, kommer tveklöst att gå hem hos kidsen.

Drömmen om ett fritt liv leder Luca ut på riskfyllda äventyr

Berättelsen följer sjömonstret Luca. Han bor i havet vid den italienska kusten. Även om han står ut med sitt liv, fascineras han av att det finns en helt annan mer öppen värld uppe på land. När Luca en dag tar sig ovanför vattenytan, förvandlas han plötsligt till människa. I samband med det bekantar han sig med Alberto, ett sjömonster som länge hängt uppe på land.

Alberto introducerar Luca för det nya och mer färgstarka livet. Tillsammans drömmer de om att skaffa en vespa, som kan ta dem vart de vill. Därför bestämmer de sig för att delta i ett cykelrace i en närliggande stad och besegra stadens ohotade cykeletta, den kaxige Ercole Visconti. I prispotten finns just en vespa. Men väl i staden dyker nya problem upp för Luca och Alberto. Invånarna avskyr sjömonster och så fort någon av de två kommer i kontakt med vatten, förvandlas de tillbaka till sina ursprungliga gestalter. De måste därför vara väldigt försiktiga bland allmänheten. Och insatserna höjs när Lucas föräldrar ta sig upp på land för att leta efter honom.

Underbara birollsfigurer räddar filmen

Det finns uppenbara brister med denna nya film av Pixar. Det största problemet är saknaden av en tydlig backstory som gör att vi förstår Lucas strävan efter nytt liv. Det känns aldrig att hans liv hänger på att vinna den där vespan som ska ta honom till magiska platser. För när han väl får mersmak på människolivet dyker suget om att gå i skola upp. Hans mål spretar och när det väl är dags för stadens stora cykellopp är det oklart hur mycket han egentligen behöver vinna det. Hur som helst är inte detta fallgropar för ett barn. Jag är helt övertygad om att kidsen kommer älska Luca. Den är trots brister färgstark och visuellt kreativ, med massvis av roliga biroller. Det går inte att hålla sig från skratt i de scener Lucas mormor är med, eller för den delen hans små fiskekamrater.

Betyg: 3/5

Artiklar som kan falla dig i smaken: