”Den osynlige mannen” med Elisabeth Moss i huvudrollen är en av årets mest underhållande skräckfilmer. Den finns nu att streama på Viaplay.

Elisabeth Moss i ”Den osynlige mannen”. Foto: Universal.

Nyversionen på en av Universals största klassiker frontas av Elisabeth Moss i vad som är en modern tappning. Efter Mumien med Tom Cruise trodde många att studion skulle sätta locket för kistan på deras monstersatsning. Men med Den osynlige mannen blåser man liv i skräcktåget och vi får bara hoppas på att det kommer ännu mer av den här varan.

I handlingens centrum står ett våldsamt äktenskap. Vi följer Cecilia Kass, som ser smyger upp en morgon och flyr från sin man. När han vaknar och beger sig efter henne förstår vi varför hon vill därifrån. Efter flera om och men lyckas hon pysa ut i natten och lämna honom. En tid senare i säkerhet nås hon av nyheten att han hittats död. Härifrån följer en period av bearbetning för Cecilia som får bo hos en god vän. Men det dröjer inte länge innan hon börjar känna hennes makes närvaro. Kan det verkligen vara han, som uppenbarar sig, och hur går det isåfall till?

Elisabeth Moss lyser i Den osynlige mannen

Det här är en väldigt spännande film. Vi må känna igen flera knep och visst finns det plotholes att hitta för den som letar. Men till det stora hela vacklar upplevelsen sällan. Lyckligtvis glänser också Elisabeth Moss i rollen som traumatiserad kvinna, fast bestämd att besegra den ondska som maken vält över henne.

Vad gäller hela osynlighetsbiten, så fungerar den oväntat bra. Den förklaras på ett sätt vi kan köpa och används filmiskt genomtänkt. En scen som utspelar sig på vinden är riktigt läcker. Det är då Cecilia för första gången blir övertygad om att hennes man fortfarande lever och att han förföljer henne. Det är svårt att inte känna chocken när hon kastar en färghink ner för trappen och det tar fasta på en ”osynlig kropp”.

Sammantaget plågas vi av ett gäng utdragna rysare till sekvenser. Jag gillar en film som tar god tid på sig och stannar där den har kul.

Betyg: 4/5

Kära läsare. När du ändå är här vill jag be dig att läsa fler recensioner av nya filmer och serier här på Cineasten. Jag, Lord Cinema, gör mitt bästa för att täcka de stora snackisarna och ge dig mina tagningar på dem. Hoppas att du gillar det.

Artiklar som kan falla dig i smaken: