”The Beatles: Get Back” på Disney+ är en fullständigt unik dokumentär om vår tids främsta låtskrivare. Men den största behållningen är förmodligen att få lära känna personerna bakom berömmelsen.

Peter Jackson fick tillgång till drygt femtio timmar inspelat rörligt material från när popgruppen spelade in Let it Be. Han fick ihop det till en miniserie på tre delar som sammanlagt utgör sju timmar film. Speltiden består framförallt av låtskrivande i studion – bandet var pressad till att få ihop albumet på blott två veckor. Den täcker också deras legendariska hustaksspelning, som polisen fick komma och avbryta.

Som för många andra var bandet det första att greppa tag om mig. Efter en besatthet i barndomen har de titt som tätt dykt upp i perioder. En och annan konsert med Paul McCartney har även det hunnits med. Så hur tar man då in dokumentären The Beatles: Get Back som låter oss spendera tid med våra barndomsidoler?

”The Beatles: Get Back” är en magisk tidskapsel

Det finns nog inget enkelt sätt att svara på den frågan, för det är kort och gott överväldigande. På alla vis. Från att vi får se hur vår tids främsta låtskrivare arbetar i studion, till hur de är som personer. De har en lika barnslig dynamik som du kan förvänta dig av vilket band som helst. Det rör sig om fyra bästa vänner som älskar att ha kul med varandra och som kan tala öppet om hur de känner kring saker och ting.

Att få åka med en sån här tidskapsel till 1969 och se hur Paul, John, George och Ringo umgicks och arbetade ihop är ett under. Att materialet dessutom ser så pass bra ut får vi tacka teknikens framfart för. Peter Jackson måste ha velat kring hur mycket han skulle sålla från originalmaterialet, men känslan är att han valt precis rätt. Här får vi lika delar fascinerande och underhållande som fängslande insikter. Oavsett vad är det hela tiden engagerande ut i spetsen.

Betyg: 5/5

För tips på fler Disney filmer, se här!

Artiklar som kan falla dig i smaken: