De två tuffa kompromisslösa kvinnorna har med sin vänskap säkrat överlevnaden av Ridley Scotts roadmovie. 

Callie Khouri fick idén på 1980-talet och hade tur då manuset hamnade i knät på Ridley Scott. Han såg filmen potential och hakade på som producent. Khouri ville till en början själv regissera filmen men efter uppmaning från skådespelerskan Michelle Pfeiffer, erbjöd sig Alien-regissören att ta på sig jobbet. Khouri såg hur Scott i regissörsstolen skulle medföra både bredare budget och större publik, så hon gick med på tåget. 

Thelma & Louise handlar om två kvinnor, spelade av Susan Sarandon och Geena Davis, som lämnar allt och tar sig ut på USA:s vägar. Mord, våldtäkt och flykt från polis är inslag i en film som är så mycket mer. Den berättar om en vänskap starkare än alla motgångar – ett band som håller livet ut. 

Trots kultstatus har den väckt stor debatt: kvinnorna i titelrollerna framställs som hjältar – trots deras våldsamma beteende. 

Rollsättningen var inte självklar. Det tog evigheter innan Davis blev klar för rollen som “Louise”, efter att både Michelle Pfeiffer och Jodie Foster dragit sig ur. George Clooney och Mark Ruffalo sökte för rollen som “J.D” – den sexige cowboyen –  men fått nej. Robert Downey Jr blev klar för rollen men Ridley Scott ansåg honom för kort så stafettpinnen gick till Brad Pitt som säkrade sin plats i rollistan.

Läs också om nya filmer på Cineasten!

Artiklar som kan falla dig i smaken: