Efter den svenska premiärsuccén är nu den stora frågan – ska de norska giganterna slå tillbaka på hemmaplan? Viaplay Vinter hårdbevakar helgens världscuptävlingar i Lillehammer där Sverige och Norge mäter krafterna i en högintressant stafett.
– Svenska damlaget ser extremt starkt ut, och det blir intressant att se hur de väljer att ta ut det. Jag håller dem oavsett som favoriter, säger Anna-Karin Strömstedt, längdåkningsexpertNENT Group.

Premiären i finska Ruka blev en klang och jubel-föreställning för det svenska damlandslaget med dubbelseger i sprint genom Maja Dahlqvist och Johanna Hagström, följt av Frida Karlssons triumf över tio kilometer klassiskt där hon knäckte självaste Therese Johaug.
– Jag blev positivt överraskad av Frida. Hon åkte stort och lugnt och har verkligen tagit steg, säger Anna-Karin Strömstedt.
I Lillehammer väntar först sprinttävlingar för både herrar och damer på fredag, följt av distanslopp över 10 respektive 15 kilometer fristil på lördag med avslutande stafetter på söndag.
– Maja och Johanna är i toppform. Sedan kommer Moa Hansson in som är en ung, offensiv åkare samt Emma Ribom som är tillbaka från sjukdom. Det är ett nytt starkt lag, säger Strömstedt och fortsätter:
– På distansloppen vet vi att Frida och Ebba Andersson är med där uppe, och sedan ska det bli intressant att se om Moa Olsson kan följa upp med en lika fin prestation som i förra helgens jaktstart (slutade på en åttonde placering).

Studio på plats i Viaplay Vinter 2021

Stafetten blir avslutningsvis högintressant där laguttagningen kittlar med tanke på stundande OS i Peking.
– Mycket handlar om Charlotte Kallas vara eller icke vara. Hon var väldigt besviken efter helgen och presterade inte på den nivån hon ville. Prickar Charlotte formen är hon givetvis aktuell för en stafettsträcka.
Strömstedt tillskriver även herrarnas stafettlag chansen att kliva upp på pallen.
– Möjligheten finns om de presterar på topp, säger Strömstedt.
Även herrlaget välkomnar tillbaka åkare från sjukdom, där William Poromaa gör en intressant återkomst på distansloppet.
– Det är svårt att säga var han står någonstans. Men gör William det han kan är topp-fem inom räckhåll. Men runt tionde plats är riktigt bra.
I Norge var besvikelsen stor efter insatserna i Ruka. Nu hoppas supernationen på en reaktion i Lillehammer där de får ställa upp med 12 åkare i varje lopp.
– De åkare som kommer in har alla kapacitet att prestera på nivå med deras A-landslag. Det blir många som kan vara med och slåss i toppen, säger Strömstedt.

Fullmatad längdåkningshelg

Johanna Ojala och Katarina Hultling leder Viaplay Vinters hemmastudio, som kompletteras med en studio på plats i Lillehammer under ledning av Lovisa Lagerkvist Giertta.
Förutom en fullmatad längdåkningshelg bjuder Viaplay Vinter även på dubbla super G-tävlingar för herrar, den första redan på torsdag kväll, störtlopp från Lake Louise, freestyle, snowboard, puckelpist, backhoppning samt nordisk kombination. Dessutom åker den svenska skridskofantomen Nils van der Poel såväl 1500- som 5000 meter i Salt Lake City, USA.

Tips: läs också om nya filmer här på Cineasten!

Artiklar som kan falla dig i smaken: