Fiskar på film är en vanlig företeelse som ofta används för att skapa en atmosfär av lugn och stillhet. Fiskar i film kan också användas för att symbolisera olika saker, som rörelse och frihet, eller för att visa upp en vacker naturlandskap. Oavsett varför de används, kan filmer om fiskar vara en avkopplande och underhållande upplevelse för tittarna.

För fler tips, se vår lista på äventyrliga filmer om havet.

Kända filmer om fiskar – fyra tips

Hitta Nemo

En av de mest kända filmerna om fiskar är ”Hitta Nemo”, animerad film av Pixar. Denna film handlar om en clownfisk som heter Nemo som blir tillfångatagen och säljs till en tandläkarens fiskakvarium. Hans far, Marlin, ger sig ut på en farlig resa för att hitta honom och möter många olika fiskar på vägen.

Hjälp! Jag är en fisk

en animerad film från Danmark som släpptes år 2000. Filmen handlar om tre barn – Fly, Stella och Chuck – som under en utflykt till stranden hittar en mystisk substans som förvandlar dem till fiskar. De hamnar snabbt i trubbel när de inser att de inte vet hur man simmar och hittar en förtrollad sjöstjärna som tar med dem på en farlig resa för att hitta en förtrollad sten som kan förvandla dem tillbaka till människor.

Den fantastiska fisken Herr Limpet

En komedi från 1964 med Don Knotts i huvudrollen. I denna film förvandlas en man till en talande fisk och hjälper sedan till att besegra fienden under andra världskriget.

För de som vill se en dokumentär om fiskar, kan ”Sagan om laxen” vara ett intressant alternativ. Detta är en film från 2013 som visar laxens livscykel, från kläckning av ägg till fullvuxen fisk som simmar tillbaka till floden där den föddes för att leka och dö.

Några andra tips på filmer om fiskar inkluderar ”A River Runs Through It”, en dramafilm från 1992 om två bröder som älskar att fiska, ”Finding Dory”, uppföljaren till ”Nemo” där Dory söker efter sin familj, och ”Hajen 2”, en uppföljare där hajen återvänder för att terrorisera stranden igen.

Filmer om fiskar kan erbjuda en avkopplande men också underhållande upplevelse för tittare. Oavsett om det är en animerad film för barn, en spännande thriller eller en dokumentär om livet under vattnet, finns det många olika typer av filmer som innehåller fiskar.

Artiklar som kan falla dig i smaken: