Vattnet har alltid fascinerat oss människor och äventyr till havs har inspirerat otaliga filmer genom åren. Här är en lista på 10 spännande filmer som tar dig med på en resa över världens hav.

LÄS OCKSÅ: Johnny Depp som Jack Sparrow kan fortfarande hända

”Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”. Foto: Disney.

Topp 1-5# äventyrliga filmer om havet

På första plats har vi Pirates of the Caribbean-serien (2003-2017), där vi följer kapten Jack Sparrow på hans äventyr till havs, bland annat jakten på den ökända skatten Aztekernas guld.

På andra plats hittar vi Life of Pi (2012), baserad på Yann Martels roman med samma namn. Filmen följer Piscine Molitor Patel, som överlever en skeppsbrott och tvingas tillbringa flera månader på en livbåt tillsammans med en bengalisk tiger.

På tredje plats har vi Cast Away (2000), där vi får följa FedEx-anställda Chuck Noland som kraschlandar på en öde ö efter en flygolycka. Filmen är en stark berättelse om överlevnad och hopp.

Fjärde plats på listan intas av Moana (2016), en animerad film från Disney som handlar om en polynesisk hövdingdotter som ger sig ut på en farlig resa för att rädda sitt folk.

Master and Commander: The Far Side of the World (2003) tar femte plats på listan och är baserad på Patrick O’Brians böcker om kapten Jack Aubrey under Napoleonkrigen.

”Jaws”. Foto: Paramount.

Topp 6-10# äventyrliga filmer om havet

På sjätte plats hittar vi The Perfect Storm (2000), en film baserad på en verklig händelse där en fiskebåt hamnar mitt i en av de mest våldsamma stormarna i modern tid.

Sjunde platsen intas av The Poseidon Adventure (1972), en klassisk katastroffilm som handlar om en grupp människor som försöker överleva efter att deras lyxkryssare välter.

Kan du föreställa dig att åka på en flotte över Stilla Havet? Det var vad Thor Heyerdahl gjorde i Kon-Tiki (2012), och det är vad som tar åttonde plats på listan.

Jaws (1975) intar nionde plats på listan, och vi är alla väl medvetna om varför. Denna klassiska film om en haj som terroriserar en badort har fått oss att tveka att ta oss ett dopp i havet i årtionden.

Slutligen, på tionde plats, hittar vi The Abyss (1989), en sci-fi-thriller som handlar om en grupp dykare som utforskar en undervattensgrotta på djupet av havet.

Oavsett om du är ute efter action, spänning eller en stark berättelse om överlevnad, så finns det något för alla i denna lista över filmer som handlar om äventyr vid havet.

Artiklar som kan falla dig i smaken: