Det har gjorts otroligt många roliga filmer genom åren. Från Steve Martin och Monty Pythons prime till Farrelly-brödernas alster och mycket inom Judd Apatow-familjen och mycket, mycket mer. Vi på Cineasten tar oss an den utsökta utmaningen att sålla agnarna från vetet och plocka fram det bästa i genren. Fokus ligger den här gången på kommersiella amerikanska filmer. Är du beredd att skratta?

För fler tips, se vår lista på svensk film 2020 där vi samlat alla bra tips.

Bra nya roliga filmer

Först ut tittar vi på det bästa av det nya. Hoppas att du hittar något som lockar dig. Var god!

The King of Staten Island

På en lista med roliga filmer är The King of Staten Island given. Foto: Universal Pictures.

Judd Apatow är en av de stora filmskaparna inom komedigenren. Många hävdar att han är en ohotad etta under de senaste femton åren. På hans CV hittar vi träffsäkra vuxenkomedier som 40 Year-Old Virgin och På smällen. Backar vi längre bak i tiden hittar vi även den kultförklarade serien Freaks and Geeks där Apatow upptäckte talanger som Seth Rogen, James Franco och Jason Segel.

I hans senaste film The King of Staten Island följer vi en ambitionslös slacker, som fortfarande bor hos sina föräldrar. Men snart tänds drömmen om att bli tatuerare. Humorn är fräck, vulgär och ibland även snuskig, men också varm. Klockren komedi med många lager.

Booksmart

Därför är Booksmart perfekt om du gillar high school-filmer. Foto: United Artists Releasing.

Bland nya roliga filmer hittar vi förstås också Olivia Wildes high school-komedi där det är kvinnor som får vara snubbiga. Den handlar om två plugghästar till tjejer som innan de går ut plugget bestämmer sig för att ta sista chansen att festa vilt. Därför blir det kaotiskt när två personer som inte lärt sig partaja nu ska ge allt.

Booksmart anses vara en spegelversion på Supersugen, vilket till viss del är förståeligt. Det är ju snuskigt och rått, men framförallt förbannat lekfullt och roligt.

Willy’s Wonderland

Nicolas Cage är Hollywoods mest fascinerande skådespelare. Det märks också i Willy’s Wonderland. Här spelar han en tystlåten enstöring som går med på att städa upp ett lekland. Men när han väl spenderar natten där börjar rekvisita-figurerna att komma till liv – med mordiska instinkter. Han måste nu kämpa för att överleva hela natten tills då nöjesparken öppnar upp.

Willy’s Wonderland är en störtskön komedi i typisk Nicolas Cage-anda. Med det sagt är den i allt det underhållande både kaotisk och våldsam.

The Suicide Squad

David Ayers Suicide Squad från 2016 ses tillbaka på som en besvikelse. Det ska vi vara glada för. Annars hade vi ju inte fått James Gunns pärla till version på superhjälte-sagan. Hans The Suicide Squad är precis sådan vi vill att storyn ska vara.

Den här filmen är en komedi i superhjälteskrud och som vågar vara oerhört brutal. Ja, mycket av humorn ligger sannerligen i våldet som är så upphöjt att man bara måste garva åt det. Därför är den också en av roliga filmer från 2021 som måste ses.

Flera tips på roliga filmer – klassiker

Ovanför tipsar vi om nya komedier du bör vilja se men framöver fokuserar vi på tips från 90-talet.

Den där Mary

Detta är en av roliga filmer på listan och därför måste du se den. Foto: 20th Century Fox.

Bröderna Farrelly har flera av de roligaste amerikanska komedierna som gjorts på deras CV men en av deras allra bästa är Den där Mary. Filmen med Ben Stiller och Cameron Diaz följer nörden Ted som efter att ha sumpat chansen på sin stora kärlek under high school söker upp henne flera år senare. Dessvärre gör Ted misstaget att anlita en privatdetektiv för att kolla upp Mary. Det slutar upp med att även han blir förälskad i henne, och så inleds en desperat och sorglig kamp om att vinna Marys kärlek.

Kingpin

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

En annan Farrelly-film, som ligger på samma nivå som Den där Mary är bowlingkomedin Kingpin. Bland roliga filmer är det svårt att välja en favorit. Därför får vi helt enkelt placera dem på delad första plats. Här berättar storyn om en stjärnbowlare vid namn Roy som gör ett ödesdigert misstag, vilket kostar honom hans hand. Flera år senare är han hårt försupen och sen med att betala hyran men lyckan kan komma att vända. Roy bekantar sig nämligen med en bonde som visar sig vara en stor bowlingtalang. Han ser det nu som sitt livs uppdrag att lära upp honom och vinna en stor tävling som kommer att göra de båda rika.

Woody Harrelson och Randy Quaid utgör här en fullständigt underbar duo. På rollistan finns även en lika briljant Bill Murray med. Är du en av de som missat Kingpin? Då kan du skatta dig lycklig för det här är en av de bästa amerikanska komedier som gjorts.

Cable Guy

Cineasten tipsar dig om roliga filmer
Många skådisar är roliga men ingen är som Jim Carrey. Foto: Sony Pictures Releasing.

Med sitt kroppsspråk besitter Jim Carrey en unik komisk talang. Det kommer fram i flera av hans filmer, i synnerhet i Cable Guy av Ben Stiller. En Carrey i högform spelar här en udda fågel i form av en kabel-TV-installatör, som vill bli vän med en av sina kunder. Deras relation utvecklas till en fin bromance men när han väl får dissen kan han bara inte släppa taget om sin nyfunna polare.

Här var några av de tips vi har på roliga filmer. Hoppas att du gillar dem!

Se till att bläddra runt här på Cineasten. Vi skriver nyheter, recensioner, listor och krönikor om både filmer och serier. Redaktionen drivs av sanna filmälskare. Därför blir vi glada om du som också älskar film spanar in vad vi har att erbjuda.

Artiklar som kan falla dig i smaken: