Det är engagerande identitetssökande när underbara Carla Sehn gör sin första stora huvudroll i Sjukt säsong 1 på SVT Play.

Foto: SVT.

Efter att ha överlevt livmodercancer i under andra halvan av sina tjugoår vänder livet på ett annat sätt än Alice hade hoppats på. Hon dumpas av sin kille och tvingas lämna London för att återvända hem till Farsta. När Alice nu bor hemma hos päronen och delar rum med lillbrorsan måste hon bygga om sitt liv på nytt. Här följer en period av att hitta nytt jobb, kärlek men framförallt sig själv.

LÄS MER:

Recension – Snabba Cash (2021)

Det här är inte en serie vars upplägg ritar om kartan och slår upp nya storymässiga väggar. Det som gör den här SVT-produktionen till en fräsch upplevelse är snarare hur man väljer att berätta. Jag, som gammal filmräv, fastnar därför direkt för denna serie på hittills åtta avsnitt.

Måtte Sjukt säsong 1 inspirera unga filmskapare

Karaktären Alice flåsar sig fram genom livet och försöker få ett övertag på sina omständigheter. Med fult språk, en besatthet av sin nyopererade vagina, gör hon det på ett ocensurerat sätt som övervinner allt. Hennes mänskliga lustighet är fängslande och engagerande men framförallt rolig. Jag älskar det.

Lyckligtvis är den här typen av underbara karaktärsregister något som sipprar igenom flera av rollfigurerna. Från hennes höggravida chef på nya jobbet till hennes neurotiska mamma. Lisa Ambjörn, som stått för både idé och manus, förtjänar en stor eloge som lyckas förvandla ett simpelt upplägg till något som bör inspirera unga filmskapare. Jag kommer därför att följa henne noggrant framöver.

Man blir förälskad i Carla Sehn

Jag vill lyfta fram Carla Sehn. Hon är en begåvning jag tänker hålla nära koll på. Hon är gjuten för rollen som Alice och har en Kristen Wiig-aktig klumpighet över sig. Sehn övertygar i varje scen och är facklan som aldrig brinner ut. Därför kommer det inte att dröja länge innan hon syns på andra ställen än i periferin. Jag tackar gudarna för det.

Betyg: 4/5

Se till att läsa mer på Cineasten där vi recenserar, skriver nyheter, analyserar Vi anstränger oss för att du som läser ska få dig en trevlig upplevelse och vilja återkomma hit.

Artiklar som kan falla dig i smaken: