Skådespelaren Johnny Depp har en beundransvärd karriär som han har jobbat på i ungefär 40 år. Han hade sin första filmroll redan på 80-talet och har hunnit bygga upp ett imponerande CV sedan dess. I bagaget har han flera ikoniska roller med sig. Här listar vi 10 filmer med Johnny Depp som bjuder på ikoniska filmroller. För mer läsning, se vår lista med 10 filmer med Brad Pitt.

10 filmer med Johnny Depp du måste se

Johnny Depp i Pirates of the Caribbean.
Foto: Disney

Pirates of the Caribbean

En av Johnny Depps mest kända roller är helt klart Captain Jack Sparrow i filmserien Pirates of the Caribbean. Filmerna är action- komedier som handlar om Jack Sparrow och de äventyr han och hans vänner upptågar. Totalt finns det fem filmer i serien. 

Leonardo DiCaprio står bredvid Johnny Depp.
Foto: Paramount Pictures.

Gilbert Grape

I filmen What´s eating Gilbert Grape spelar Johnny Depp Gilbert Grape, den äldsta sonen som behöver ta hand om familjen. Han kämpar för att ansvara för sin intellektuellt funktionsnedsatta lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio) och hans kraftigt överviktiga mamma (Darlene Cates), samtidigt som han försöker finna egen lycka i livet.

Stillbild ur Kalle och chokladfabriken.
Foto: Warner Bros. Pictures

Kalle och chockladfabriken

I filmen Kalle och chockladfabriken tävlade barn världen över om att få komma på studiebesök på chokladfabriken som drivs av den entusiastiske entreprenören och chokladtillverkaren Willy Wonka, som spelades av Johnny Depp. 

Johnny Depp och Al Pacino går bedvid varandra i "Donnie Brasco" en av alla filmer med Johnny Depp som räknas som de allra bästa.
Foto: Sony Pictures Releasing

Donnie Brasco

I filmen Donnie Brasco spelar Depp huvudkaraktären vid samma namn. Här spelar han en undercover FBI agent som infiltrerar maffian. Problemet är att han verkar trivas lite för bra med sitt nya liv, vilket går ut över hans “vanliga” liv. 

Johnny Depp klipper buskar i rollen som Edward Scissorhands.
Jämte ”Pirates of the Caribbean” är ”Edward Scissorhands” en av de filmer med Johnny Depp som har blivit mest älskade. Foto: 20th Century Fox

Edward Scissorhands

I denna film spelar Johnny Depp Edward Scissorhands, en man som har skapats av en vetenskapsman i hans laboratorium. Problemet är att vetenskapsmannen hinner dö innan han har designat färdigt Edward vilket innebär att han är fast med skarpa knivar till händer. En dag hittar en kvinna Edward och tycker synd om att han är så ensam så hon tar med honom hem till sig. Där börjar Edwards nya liv i det pastellfärgade “Suburbia”. 

Johnny Depp sitter i en regissörsstol medan en scen spelas in.
Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Ed Wood – en solklar favorit av alla filmer med Johnny Depp

I Ed Wood spelar Depp huvudkaraktären med samma namn. Wood drömmer om att bli filmregissör men tyvärr saknar han talang för yrket. Filmen har fått ett mycket gott mottagande och är en stjärnans storfavoriter på IMDb.

Johnny Depp och Alan Rickman spelar mot varandra i en dramatisk scen.
Foto: Warner Bros. Pictures

Sweeney Todd

I Sweeney Todd spelar Depp Benjamin Barker. Han har felaktigt blivit dömd till livstids fängelse och utvisad ur landet. En dag kommer han hem, 15 år senare, med sitt nya namn – Sweeney Todd. Han får veta att en annan man har skadat hans fru och dotter och tagit dem ifrån honom och Todd blir då hämndlysten och gör allt för att få tillbaka sin familj. 

Stillbild ur "Finding Neverland".
Foto: Miramax Films

Finding Neverland

Här spelar Depp författaren J. M. Barrie som blir vän med änkan Sylvia (Kate Winslet) och hennes fyra söner. Hans nyfunna vänskap till familjen inspirerar honom till att skriva historien om Peter Pan. Filmen gav Johnny Depp en Oscarsnominering.

Foto: Disney

Alice i underlandet 

Filmen handlar om tonårsflickan Alice som en dag följer efter en kanin i trädgården ner i ett hål i marken och hamnar i underlandet. En magisk värld där hon återförenas med gamla vänner från sin barndom, bland annat den galne hattmakaren som spelas av Johnny Depp. 

Johnny Depp står i rollen som Grindelwald under en stor samling med trollkarlar.
Foto: Warner Bros. Pictures

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

I filmserien Fantastic Beasts får vi följa magizoologen Newt Scamander (Eddie Redmayne) som dokumenterar magiska vidunder och förrymda vidunder ställer till med bekymmer. Johnny Depp spelar rollen som den onde trollkarlen Gellert Grindelwald.

Depp byttes ut efter andra filmen, trots att det var planerat att han skulle komma tillbaka i den tredje. Rollen ersattes istället med Mads Mikkelsen. Anledningen till det sägs vara de kontroversiella händelser kring Depp när han blev anklagad för misshandel av sin ex-fru Amber Heard.

Se dessa 10 filmer med Johnny Depp för att verkligen skapa dig en känsla för Hollywoodstjärnans stora vidd.

TEXT AV: Karna Mahoney

Artiklar som kan falla dig i smaken: