I fredags hade den dystopiska actionfilmen ”Civil War” biopremiär i USA. Under premiärhelgen har den dragit in hela 25,7 miljoner dollar, något som gör den till filmbolaget A24:s största filmdebut någonsin.

Civil War (2024) är den senaste av det amerikanska filmbolaget A24:s satsningar och inför helgens amerikanska biopremiär fanns det förhoppningar att filmen skulle dra in mellan 15-20 miljoner dollar. Enligt Variety slutade försäljningssiffrorna istället på hela 25,7 miljoner dollar, vilket blev ett nytt rekord för filmbolaget. 

Filmen utspelar sig i ett dystopisk USA där ett inbördeskrig har brutit ut och tittarna får följa två journalister som försöker ta sig till Washington. Actionfilmen är regisserad av Alex Garland som bland annat gjort sci-fi-thrillern Ex Machina (2014) och i huvudrollerna ser vi Kirsten Dunst och Wagner Moura.

Civil War hyllas av båda tittare och kritiker

Civil War har inte bara lockat många tittare till biograferna, utan har även fått besökarna att lämna biosalongen nöjda. Filmen har fått bra betyg av både allmänheten och kritiker där den bland annat har kallats för ”årets starkaste filmupplevelse hittills”.

Den dystopiska actionfilmen är den dyraste film som det relativt lilla filmbolaget A24 har producerat hittills, och de säger att de är redo för större och mer kommersiella projekt.

Civil War har premiär på i Sverige onsdagen den 17 april. Det ser ut att bli en upplevelse du inte av någon anledning får missa. Läs fler filmnyheter här.

Olivia Samuelsson

Artiklar som kan falla dig i smaken: