I grannlandet Danmark har många streaming tjänster produktionsstopp för att protestera mot en lag som gör det mycket dyrt att spela in material i Danmark.

Det är bland annat Netflix, Viaplay och Danska TV2 som nu stoppar all sin tv-produktion i grannlandet Danmark för att protestera mot regerings nya lag kring ekonomin mellan producenterna och skaparna. Produktionsbolagen protesterar då genom att stoppa produktionen, de menar att den nya lagen gör att film och tv produktion blir alldeles för dyrt i landet. Men avtalet gynnar dock filmskaparna eftersom filmskapare har då rätt till högre ersättning ju populärare deras film eller tv-serie är på de olika stömnings tjänsterna.

LÄS OCKSÅ: Alla nya filmer och serier på Viaplay i februari 2023

Producenterna bakom flera streaming tjänster menar att denna nya lagen inte var direkt anpassad för streaming och talespersonen för producenterna Boe Rasmussen berättar följande genom kulturnytt:

– Vi var tvungna att inse att avtalet inte passar alla, och därför gåt vi till nya förhandlingar med varje förslag för sig.

Politikerna klubbade även igenom ett medieavtal 

Netflix danska produktion ”Kastanjemannen”.

I maj månad klubbade även de danska politikerna igenom en lag och medieavtal som tvingar större streaming jättar i landet att investera 6 procent av vinsten till ett visst kulturbidrag. Pengarna är tänkt att användas för att göra nytt inhemskt material som film och tv-serier. Medieavtalet liknar det avatar som slogs igenom i Europa 2018 där streaming jättarna måste investera 30 procent av vinsten i Europeiskt innehåll för att få lov att verka i EU-länderna. 

LÄS OCKSÅ: Här kan du streama klassiker och ovanliga filmer

Artiklar som kan falla dig i smaken: