I en flera filmer genom åren, inte minst actionrökare, hittar vi berömda (nej, ikoniska) rekvisita. De är så pass tongivande att de ses på som egna karaktärer. Idag tittar vi närmare på de bilar i filmens värld, som lämnat stort avtryck på oss cineaster. 

Pussy Wagon – Kill Bill

Tarantino har en känsla för att ge karaktär till sina föremål (alla minns vi väl den enorma pipan i “Inglourious Basterds”) och likaså till sina fordon. Pussy Wagon i Kill Bill är en häftig bil med egendomlig karaktär. Den tillhör ett svin som låter nekrofiler ha sex med hans koma-patienter… fram tills då Bruden vaknar ur sin sjuksömn, och tar ifrån honom det han älskar mest.

Chevy Nova – Death Proof

Nästa ikoniska Tarantino-fordon ser vi i hans minst hyllade film, Death Proof.  Vi skall däremot minnas att filmens tredje akt är ruskigt spännande, mycket på grund av biljaktssekvensen, där den gasande Chevy Novan är både skrämmande och urcool. Hur de spelade in vissa av de stunten är oklart, men desto klarare ser vi hur tjusig bilen är.

1973 Ford Falcon XB – Mad Max

Den första Mad Max-filmen kom redan på 70-talet. I filmerna har alltid fordon fått ett fokus, inte minst på grund av de svettiga jaktscener vi följer ute i det otäcka, dystopiska ökenlandskap Max genomför sin hämndresa på. Denna Ford Falcon får sig onekligen sina skavanker på resans gång, men förblir en pärla och ett stycke magnifik filmrekvisita.

Mini Cooper S – The Italian Job

De som först tillverkade Mini Coopers har mycket att tacka The Italian Job. Filmen, med Mark Wahlberg i huvudrollen, gjorde storslam hos publiken och, plötsligt, var mini cooper den sexigaste bil människan skådat. En spännande film, men framförallt en uppvisning av de bilar som gör filmen minnesvärd.

1979 Chevy Monte Carlo – Training Day

Kan inte påstå att bilen har något större fokus i den här filmen, inte på det traditionella viset med totala uppvisningar och racing. Men, oavsett, är Chevy Monte Carlon i Training Day en riktig ögonsten. Vad behöver en korrupt polis som röjer upp på gatan, om inte en sådan skönhet?

1968 390 CID V8 Ford Mustang – Bullitt

Bullitt bjuder inte bara på den bästa biljakten genom tiderna, den bjuder även på en av de tjusigaste fordon som någonsin rullat på denna jord. Den Ford Mustang, som Herr Steve McQueen glider runt i har blivit en enorm klassiker, som det gjorts massvis med modellbilar på.

1963 Aston Martin DB5 – Goldfinger

Den bästa Bond-filmen. Den bästa Bond-bilen. Behövs det sägas mycket mer än så?

Artiklar som kan falla dig i smaken:

En kommentar

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *