Trots en svår pandemi släpptes det mycket bra svensk film 2020. Här på Cineasten gör vi vårt bästa för att lyfta fram guldkornen du måste se. Allt för att underlätta ditt letande, högt ärade läsare. Läs också vår lista med de bästa verkan av Ruben Östlund. Regissören måste tillsammans med ett par andra filmskapare anses vara Sveriges mest spännande öga bakom kameran.

Vidare till listan!

Nelly Rapp: Monsteragent

Nelly Rapp är en fantastisk svensk film 2020. Foto: SF Studios.

Det finns riktigt bra barnfilmer. Och så finns det Nelly Rapp: Monsteragent. Det här är en riktig pärla i genren. Berättelsen följer Nelly och hennes hund London som ska bo hos farbror Hannibal. Snart upptäcker de att Hannibal är en annan än de först trott. Han visar sig nämligen vara en monsterjägare. Det hela leder till att Nelly och London följer med på ett äventyr de sent ska glömma. Ett äventyr med vampyrer, spöken och varulvar.

Breaking Surface

Moa Gammel och Madeleine Martin är otroliga i ”Breaking Surface”. Foto: Nordisk Film.

Storyn följer två systrar som bor i olika ställen, men som varje år har traditionen att ses för att dyka i nordfjorden runt julen. Den här gången kommer dock ingenting att bli som det brukar. När de väl är nere under ytan, rasar klipporna i anknytning till där de dyker. Det leder till att lillasystern (spelad av Madeleine Martin) fastnar under en sten. Nu måste den äldsta av dem (Moa Gammel) hitta ett sätt att få bort stenen – men tiden är knapp. Det finns bara så mycket syre i deras tubar.

Många är enade om att det görs alldeles för få renodlade spänningsfilmer i Sverige. Därför är det underbart när det väl dyker upp en pärla som Breaking Surface där vi håller andan från början till slut. Ett måste att se inom svensk film 2020.

Spring Uje Spring

Foto: TriArt.

Att Henrik Schyffert gör långfilmsdebut med en rulle om frontmannen i Doktor Kosmos känns otippat, men samtidigt helt rätt. De är båda två innerligt roliga i sin natur. Och riktigt roligt blir det när Uje Brandelius spelar sig själv i filmen om när han drabbades av parkinson och riktade om sin karriär från att göra pop-hits till att driva om sin sjukdom på komediscenen. Kammade hem flest vinster på Guldbaggegalan. Rättvist så.

Charter

Charter är helt given att se bland svensk film 2020. Foto: Nordisk Film.

Amanda Kernell håller på att bli en av de stora svenska filmskaparna. Åtminstone vad gäller att ge publiken riktigt vassa dramer. Hon följer upp sin fulländade debut Sameblod med lika fantastiska Charter. Filmen handlar om en mamma med psykiska besvär och hennes familj.

När hon nu håller på att skilja sig från pappan bestämmer hon sig för att olovligen dra iväg med barnen på en charterresa. Där kommer hennes psyke och relationen till barnen att testas på ett sätt det aldrig tidigare gjort. Välförtjänt vinnare av Guldbaggen för bästa regi och därför värdig nominering till Sveriges Oscarsbidrag.

Andra Sidan

Foto: NonStop Entertainment.

Bland bra svensk film 2020 hittar vi Andra sidan. frontas av stjärnskottet Dilan Gwyn och Nicklas Wahlgren. Berättelsen är av klassisk skräckanda och handlar om ett par som flyttar in i ett nytt hus. Medan mannen åker iväg på jobbärenden är mamman hemma själv med deras unga son, som snart bekantar sig med en ny vän. En vän det inte riktigt står helt rätt till med.

Äntligen bjöds biopubliken på en ny svenskproducerad rysare. En bra sådan, skall tilläggas! Se också vår lista med tips på svensk skräckfilm.

Missa inte att bläddra runt här på Cineasten. Vi skriver om allt inom film och TV. Från nyheter och recensioner, till listor och krönikor. Vi önska dig en fortsatt bra dag!

Artiklar som kan falla dig i smaken: