Nordic Entertainment Group (NENT Group) och Filmlance International, en del av Banijay, samarbetar med Astrid Lindgren AB för att producera Astrid Lindgrens världsberömda berättelse Ronja Rövardotter som ett stort Viaplay Original för hela familjen i fantasygenren. Ronja är skriven av Bron-skaparen Hans Rosenfeldt, regisseras av Lisa James Larsson (Victoria) och kommer att ha banbrytande visuella effekter. Serien utgör en milstolpe i etablerandet av NENT Groups position som den ledande producenten av nordiskt innehåll av yppersta klass för en lokal och internationell publik. Ronja har exklusiv premiär på NENT Groups streamingtjänst Viaplay från 2023 med tolv avsnitt fördelade över två säsonger.

Ronja Rövardotter är bland de mest kända böckerna av Astrid Lindgren, som dessutom är en av världens mest översatta och bäst säljande författare med fler än 75 publicerade böcker. Hennes verk har översatts till över 100 språk och sålts i fler än 165 miljoner exemplar, samt har producerats som fler än 70 långfilmer och TV-produktioner. Vid sidan om Ronja Rövardotter har Astrid Lindgren bland annat skapat Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Barnen på Bråkmakargatan.

Denna Ronja Rövardotter serie – ett prov på Viaplays ambitioner

Serien Ronja följer en ung flicka, som föds in i ett gäng rövare i en medeltida skandinavisk borg, och hennes äventyr. När Ronja växer upp upptäcker hon att den omgivande skogen kan vara en magisk, och i bland farlig, plats fylld av märkliga varelser. Men när Ronja träffar den unge pojken Birk från ett rivaliserande gäng, är det början på en mörk familjefejd, samtidigt som en ökänd fogde anländer för att rensa skogen på rövare en gång för alla. Ronja och Birk flyr in i skogen för att försöka överleva på egen hand.

– Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och dess underliggande teman om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta än idag. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta Ronja till Viaplay-tittare runtom i hela världen. Det här projektet visar hur fort våra ambitioner växer. Det blir inte större än så här att för en nordisk storyteller som NENT Group få möjlighet att arbeta med en av Astrid Lindgrens berättelser, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Vill göra ett episkt och spännande äventyr

– För Astrid Lindgren Aktiebolag är den konstnärliga kvaliteten alltid det viktigaste. Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av Ronja Rövardotter kommer att leva upp till våra höga ambitioner, säger Cilla Nergårdh, VD på Astrid Lindgren AB.

Rollbesättningen för Ronja pågår och mer information kommer i sinom tid. Den svenskspråkiga serien produceras av Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (Björnstad) för Filmlance International med Sara Askelöf som exekutiv producent på NENT Group.

– Vi har vuxit upp med Ronja, precis som så många andra, och vi är väldigt stolta och hedrade över det här stora uppdraget. Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och att vara sin egen person. Allt detta i en värld som är komplicerad, farlig men samtidigt underbar och magisk. Med NENT Groups enorma stöd vill vi producera en serie som är ett episkt och spännande äventyr, samt en hyllning till naturen, för hela familjen, säger Mattias Arehn och Bonnie Skoog Feeney, producenter för Filmlance.

TIPS: Läs om Ruben Östlund och hans bästa filmer här på Cineasten.

Artiklar som kan falla dig i smaken: