Det är väldigt sällan vi ser svensk skräckfilm dyka upp. Att de görs väldigt få av här, tycker många är en stor synd. Därför får vi när vi lyfter fram rullar i genren gräva lite djupare bak i arkivet. Här kommer våra tips!

Här på Cineasten älskar vi att tipsa, lista och ranka. Missa därför inte vår ranking av Ruben Östlund filmer.

Låt den rätte komma in (2008)

Foto: Sandrew Metronome.

Ett måste bland titlar att ha med på den här listan. Tomas Alfredsons hyllade vampyrfilm är en av de bästa i sin subgenre. Den följer det förbisedda mobboffret Oskar som snart träffar sin första riktiga vän, Eli. Det han däremot inte vet om henne är att hon har en särskild törst på blod.

Det här är en otroligt snyggt visualiserad film som lyckas med att fängsla tittaren från början till slut. Men missförstå oss inte: Låt den rätte komma in är samtidigt en spännande och våldsam saga som tilltalar rysarpubliken. Filmen blev så omtyckt att den senare fick en amerikansk remake.

Vargtimmen (1968)

Foto: Svenska Filminstitutet.

Denna odödliga klassiker av Ingmar Bergman har Max von Sydow och Liv Ullman i spetsen. Berättelsen följer en konstnär som semestrar på en skandinavisk ö tillsammans med sin yngre, gravida hustru. Det dröjer inte länge innan hans inre demoner börjar komma ikapp honom och han bryts ner psykiskt. Situationen eskalerar och tar ut sig på de båda.

Vargtimmen är som vanligt med Bergman ruggigt snygg. Den lyckas också med konststycket att hela tiden berätta precis tillräckligt för att vi ska hållas undrandes och på spänn. Blott nittio minuter lång, vilket är en frisk fläkt dessa dar. Därför är detta en svensk skräckfilm du bara måste se, även om du inte gillar svartvitt.

Andra sidan (2020) – en ny svensk skräckfilm

”Andra sidan” är något så unikt som en ny svensk skräckfilm. Foto: NonStop Entertainment.

Alla filmer på listan är inte tretton år gamla eller äldre. Den här rysaren med Dilan Gwyn och Niklas Wahlgren är en läckert genomförd rysare med övernaturliga element. Storyn följer en kvinna och hennes man som flyttar till ett hus ute i förorten. Medan mannen jobbar börjar deras son att umgås med en ny ”vän” där hemma. Frågan är vad den har för dold agenda.

Andra sidan är så klassisk rysare det kan bli, men den är fortfarande bra. Utöver att vara snygg och välspelad gör den sitt jobb genom att lyckas vara både skrämmande och intensiv. Också underbart att vi här får se en ny svensk skräckfilm.

Besökarna (1988)

Foto: MVM Entertainment.

Klassiker med kungen Kjell Bergqvist, Lena Endre och Johannes Brost i huvudrollerna. Besökarna är en skräckkomedi om ett nyinflyttat par som anlitar en forskare för att undersöka vad det är för varelse som härjar i deras hem.

Det är slapstick, det är korkat, men det är också spännande. En kultförklarad rulle som allt som oftast lyckas med genrekrocken. Och vem älskar inte att se en skraj Bergqvist ta saker i egen hand?

Bonus: Blödaren (1983)

Foto: Instant Film.

Medan de andra filmer vi tipsat om är bra av legitima skäl, kommer här en film som istället är så dålig att den blir bra. Eller åtminstone underhållande. Denna lågbudgetrulle utspelar sig i ett ytterst 80-taligt Sverige där bandet Rock Cats har otur med deras turnébuss som lägger av och de blir strandsatta ute i skogen. Där kommer de till en övergiven plats, som de tror att de är ensamma på, tills någon mycket farlig uppdagar sig…

Blödaren är bitvis svår att kolla på, men den som letar efter humorn hittar den där. Det är också kul att se kulttrummisen Åke Eriksson i skurkrollen bland alla gräsliga 80-talsfrisyrer.

Artiklar som kan falla dig i smaken: