Foto: Viaplay.

En ny dokumentärfilm från Viaplay Originals ”Underdogs – silvret i Egypten”, berättar den närmast osannolika historien om hur ett nederlagstippat svenskt handbollslandslag sensationellt gick till VM-final.
– Det här har givit mig minnen som aldrig kan suddas ut. Det är saker som jag kan visa för mina barn, matcherna och medaljen kommer för alltid att finnas i historieböckerna, säger målvaktshjälten Andreas Palicka i dokumentären som nu finns att se på streamingtjänsten Viaplay.

Uträknade på förhand, efter en lång rad covid 19-relaterade återbud, åkte ett orutinerat svenskt lag till Egypten med hela nio mästerskapsdebutanter i truppen.
Men efter en av svensk idrottshistorias mest sensationella prestationer, reste de hem med ett bragdartat VM-silver.
Spelarna som så tydligt satte laget framför jaget blev en lägereld att samlas kring under en prövande pandemi.
Men hur var det överhuvudtaget möjligt?
Det försöker Viaplay berätta med hjälp av nya, exklusiva intervjuer med spelare och tränare, samt forskare med ett extra fokus på underdogmentaliteten.
– Jag ringde ett spelbolag inför turneringen och bad dem värdera Sveriges chanser, och de gav dem ungefär tre procent. Men ibland slår blixten ned också, säger Gustav Almqvist, forskare och sportanalytiker.

Ingenting att förlora
– Det kan på flera sätt vara en fördel att vara underdog. Man har ingenting att förlora, bara någonting att vinna. Och vi människor ogillar att förlora mer än vi gillar att vinna, säger Sofie Sagfossen, forskare inom psykologi och sport.
Det nykomponerade lagets odds förbättrades knappast av pandemin som starkt begränsade förberedelserna.
– Vi fick sitta isolerade på hotellrummen, och bara träna två och två, säger spelaren Max Darj.
– Ett landslag påminner ganska mycket om hur team fungerar i dagens snabbföränderliga arbetsliv. Det handlar om att snabbt få en grupp som inte känner varandra särskilt väl att samarbeta effektivt, säger Kajsa Asplund, forskare och organisationspsykolog.
Eller som en annan av silverhjältarna Hampus Wanne uttrycker det:
– Det var bara att snöra på sig skorna, gå ut och köra och hålla det enkelt.
Och den till synes basala inställningen skulle visa sig bära långt, längre än vad de flesta vågat tro och hoppas på.

Går in på djupet
– En bra bit över två miljoner tittare såg Sveriges VM-final. 20 år efter VM-guldet i Egypten så blev det en ny bragdartad insats i Kairo. Och i denna dokumentär ger vi oss ut i jakten på att få svar kring hur det är möjligt, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige och fortsätter:
– Viaplay är avsändare för de stora sportögonblicken för våra folkkära landslag i handboll och hockey samt också snart skidor och fotboll. Och ”Underdogs – silvret i Egypten” är en utmärkt möjlighet att kunna backa bandet och gå in på djupet i ett mästerskap.


Dokumentären från Viaplay Originals har haft exklusiv premiär på Viaplay.

Läs mer om film och serier på Cineasten!

Artiklar som kan falla dig i smaken: