Zack Snyder spoilar festen för tidigt i nya filmen Army of the Dead på Netflix. Men allt eftersom tar sig berättandet.

I sin briljanta zombierulle från 2004 knackar ondskan genast på dörren i vad som är en kaotisk och blodig sekvens. Så är även fallet i det mer lättsamma actionpaketet med Dave Bautista i huvudrollen. Men det som Snyder lyckas med för 17 år var att bygga upp en stark laddning kring zombierna. Det starka anslaget i Dawn of the Dead kastade omkull tittaren med levande döda, som för första gången i formatet kunde springa. Plötsligt var de mer överlägsna och skräckinjagande än vi tidigare sett. Härifrån är det varje gång läskigt när vi följer gruppen överlevare som smyger sig fram genom stan och in på ett köpcentrum.

Foto: Netflix.

Army of the Dead försöker sig också på en bra hook med en liten grupp soldater ute i öknen som kommer i kontakt med en zombie. Det blir genast en slakt och en viss förväntan byggs. Därefter gör Snyder det kostsamma misstaget att presentera filmens cast med ett högst avslöjande – och alldeles för långt – montage. Detta montage är en en enda lång zombieslakt. Det må hundra soffpotatisen från att zappa till en annan rulle, men spoilar förstås hela festen. Hur tänkte man här?

Heisten är behållningen i Army of the Dead

Det som allt eftersom räddar upp Army of the Dead från att vara en besvikelse är inte en supertorr Dave Bautista. Nej, det är mycket riktigt innehållet som utgör filmens hisspitch: casinoheisten. När vi väl landar i berättelsens kärna, en grupp soldater som ska in i ett zombiesvärmat Vegas, faller bitarna på plats. Känslan går över till en krypande spänning, där skräcken flera gånger hugger till. Det utmynnar också i en förlösande, brutal och underhållande splatterfest där kreativiteten lyser.

Filmen tar för lång tid på sig att landa i det som faktiskt gör den bra, men när allting är sagt och gjort tar den sig över mållinjen. Trean är svag och jag är mer imponerad av Snyders nya tagning på Justice League.

Army of the Dead finns att streama på Netflix.

Betyg: 3/5

Läs fler recensioner av nya filmer och serier här på Cineasten. Jag, Lord Cinema, gör mitt bästa för att täcka de stora snackisarna och ge dig mina tagningar på dem.

Artiklar som kan falla dig i smaken: