Jag tror knappast att någon filmintresserad som inte vet vem Steven Spielberg är. En man, som med sina enorma avtryck inom filmvärlden, har blivit en av de mest framgångsrika filmmakarna genom tiderna. Med titlar som Hajen, Indiana Jones, E.T., Jurassic Park, Schindler’s List, Rädda menige Ryan är det svårt att inte kröna honom till Hollywoods regikung.

Steven Spielberg är även ständigt aktiv som producent för flera projekt och har till och med ställt upp som skådespelare ett fåtal gånger. Men det är registolen som är hans sanna tron. En man av den här kalibern går nog inte att göra rättvisa med ett sånt här enkelt porträtt, men jag ska försöka förmedla vad som kännetecknar Steven Spielbergs registil, vem han är för mig och vad han har haft för inverkan på mitt intresse för film.

Om du frågar någon om vilken som är deras favoritfilm av Steven Spielberg brukar de oftast behöva en del betänketid. Hans grenar är otroligt spridda och han har skapat mästerverk inom många genrer. Sci-fi, krig, dramakomedier och familjefilmer för att nämna några. Det är med andra ord svårt att säga vad som är Steven Spielbergs ”grej”. Det känns som att han föredrar ett varierat mönster och det är sällan han gör två filmer i samma genre i rad.

Gemensamma nämnare i filmer av Steven Spielberg

Steven Spielberg på inspelningsplatsen av "Jurassic Park"

  1. Filmmusiken. Det är många av Steven Spielbergs filmer som har blivit extra ihågkomna just för musiken. Jag tänker främst på Indiana Jones-filmerna, Hajen och Schindler’s List. Kompositören bakom de flesta av Steven Spielbergs filmer (26 av 27 för att vara exakt), heter John Williams. Williams har också skrivit musiken till Star Wars och Harry Potter och varit Oscarsnominerad 50 gånger (varav 5 vinster).
  2. Hans filmer refererar ofta till andra världskriget.
  3. Huvudkaraktärerna kommer ofta från splittrade familjer där föräldrarna har skilts sig under de yngre åren och framställs som frånvarande och oansvariga (t.ex. E.T. the Extra-Terrestrial, Catch Me If You Can och Indiana Jones och det sista korståget). Detta sägs vara en återspegling av Steven Spielbergs egna uppväxt som ungt skillsmässobarn.
  4. Han använder sig ofta av s.k. ”dolly zoom”, för att tydligt förmedla att någon kommer till insikt med något. Ett känt exempel är från Hajen då Cheif Brody bevittnar en av hajattackerna på stranden.
  5. Hans filmer visar ofta upp barn i farliga situationer.
  6. Det förekommer ofta klipp där viktiga händelser eller karaktärer visas genom bilder på backspeglar i bilar (t.ex. Jurassic Park, A.I. Artifical Intelligens och Schindler’s List).

Mitt möte med Steven Spielberg

Jag kom först i kontakt med Steven Spielberg i ganska ung ålder. Min pappa lät mig se Indiana Jones och den försvunna skatten. Jag höll fortfarande på att lära mig att läsa så jag hängde inte riktigt med på allt som sades i filmen, men jag minns hur jag fastnade för själva upplevelsen. En äventyrare med hatt och piska som letade efter skatter över hela världen. Hur kunde det inte vara det häftigaste en liten grabb någonsin hade sett?

Under de kommande åren fortsatte jag att kolla mycket film och spelade ofta in de som gick på TV. Så småningom upptäckte jag hemsidan och filmdatabasen IMDb (Internet Movie Database) och började slå upp filmerna jag hade sett. Jag märkte då att många av mina absoluta favoriter var verk gjorda av just Mr. Steven Spielberg. Utan att jag själv visste om det hade jag varit en stor beundrare av honom i flera år. Detta fascinerade mig. Numera skulle det bli lättare för mig att hitta nya filmer med goda förutsättningar att vara bra.

Det var startskottet för mitt stora filmintresse. IMDb blev min nya favoritsida. Sedan dess har jag varit inne där nästan varje dag för att kolla upp något jag undrat, allt från en simpel identifiering av någon skådis till de senaste nyheterna kring filmer som komma skall.

Jag antar att jag har en stor del av det att tacka Steven Spielberg för. Han visade mig tidigt skillnaden mellan hur en väl genomarbetad film ser ut mot en mindre sådan. Han lärde mig uppskatta konsten i det. Det kommer jag alltid vara honom tacksam för.

De tre bästa filmerna av Steven Spielberg

3. Indiana Jones och den försvunna skatten (1981)

Harrison Ford i Indiana Jones

Arkeologen Indiana Jones anlitas av den amerikanska regeringen för att hitta den mytomspunna Förbundsarken innan nazisterna gör det. Det blir en fartfylld kapplöpning över hela världen. Från Nepal via Egyptens Kairo till det grekiska öriket.

Detta är den första filmen där vi får möta Harrison Ford i huvudrollen som den legendariska äventyraren och skattletaren Indiana Jones. Ford hade precis gjort sin andra film i Star Wars-trilogin när han fick erbjudande om rollen som Indiana Jones av George Lucas, manusförfattare och producent till de båda filmserierna. Det blev början på en ny era. Filmen tog hela Hollywood med storm och ett fenomenalt samarbete mellan Spielberg och Lucas hade fötts. Sen dess har alla Steven Spielbergs filmer fått sina visuella effekter skapade av Lucas bolag Industrial Light & Magic (ILM), the F/X house (med undantag för The Terminal).

Som tidigare nämnt var detta min första Steven Spielberg. Det som fick mig att fastna var miljöerna, karaktärerna och hans farofyllda uppdrag. Det var ungefär så resten av filmvärlden reagerade också. Helt nya saker kombinerades på ett sätt som aldrig tidigare skymtats på den här nivån.

Den femte filmen i serien är planerad, dock så är ingen handling eller några datum släppta än.

2. Rädda menige Ryan (1998)

Soldater intar Normandie i "Saving Private Ryan" av Steven Spielberg.

Efter stormningen av Normandie får en liten grupp soldater i uppdrag att leta rätt på en fallskärmsjägare vars bröder dödades under invasionen bakom fientliga linjer.

I huvudrollen ser vi för första gången Tom Hanks. Han spelar Kapten Miller som får uppdraget att leda gruppen i jakten på den försvunna soldaten. Han har varit inblandad i kriget ett tag redan med insatser i Italien och Nordafrika och leder även en lyckad framryckning på Omaha Beach. Han är härdad och det är tydligt att fått erfara både det ena och det andra. Han undviker därför att skapa personlig kontakt med sina män och trots att han är plikttrogen så vill han egentligen inget annat än att komma hem. Det är denna dröm som sporrar honom att så snabbt och framgångsrikt som möjligt fullfölja uppdraget och säkra sin resa hem.

Denna både flerfaldigt belönade och nominerade film vid Oscarsgalan har beskrivits som en av de mest verklighetstrogna krigsfilmerna som gjorts. Striderna inleds 6 juni, D-day, när de allierade stormar Normandiestränderna. Just denna inledningsscen är det som fått extra mycket uppmärksamhet.

En av teknikerna som kammade hem en Oscar var ljudeffekterna som ska ha låtit så äkta att riktiga krigsveteraner som var på filmvisningarna blev ordentligt omtöcknade. Detta framgångsrika produktionskoncept lade senare grunden för den populära TV-serien Band of Brothers som Steven Spielberg och Tom Hanks skapade tillsammans.

Den bästa filmen av Steven Spielberg

1. Schindler’s List (1993)

Liam Neeson som Oscar Schindler i "Scindler's List" av Steven Spielberg.

Den tyska affärsmannen Oskar Schindler driver fabrik i Polen under andra världskriget men börjar sakta utveckla känslor av medlidande för sina judiska arbetare när han få se nazismens sanna ansikte.

Liam Neeson spelar huvudrollen som Oskar Schindler. I början av filmen är han en ganska kallhjärtad man som bara bryr sig om pengar och sitt eget välmående. Judarna i sin tur lever i misär och blir tvångsförflyttade till att bo i ghetton och leva på sina bristningsgränser. De tvingas acceptera att bli misshandlade och avrättade av de tyska nazisterna.

Denna verklighet ändrar Schindlers syn på det hela och börjar ta sina arbetare under sina vingar och försöker skydda dem så länge som möjligt. Ralph Fiennes gör en fenomenal insats som den tyska officeren Amon Goeth. Med övertygelsen om den judiska underlägsenheten visar han iskallt upp hur lättvindigt nazisterna kunde likvidera judarna efter eget behag.

Detta verklighetsbaserade drama är, enligt mig, en av de viktigaste filmerna som skapats genom tiderna. Det var först med den som den sanna historien om judeförföljelsen har kunnat nå ut till så många människor samtidigt. Den lämnar enorma avtryck och bilder från filmen lever vidare i mitt huvud långt efter jag sett den. Steven Spielberg fick verkligen in en fullträff här.

Schindler’s List belönades med totalt sju Oscars, bl. a. för bästa film och regi och trots att det tidigt stod klart att detta skulle bli en enormt framgångsrik film så valde Steven Spielberg att göra filmen gratis. Han menade att få betalt för att göra den här filmen skulle vara som att ta emot blodspengar.

För recensioner, listor och nyheter, följ Cineastens storebror Filmtopp.se på facebook och twitter.

Vad betyder Steven Spielberg för dig?

Artiklar som kan falla dig i smaken:

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras. Required fields are marked *