Jason Statham är en stor stjärna i actionvärlden som har spelat många stora roller i flera filmer. Tidigare listade vi bra filmer med Noomi Rapace, idag listar vi upp de sju filmer med Jason Statham. Dessa är hans bästa filmerna enligt Rotten Tomatoes.

Den skalliga actionhjälten Jason Statham har varit aktiv inom filmvärlden sedan 1998 och har skådespelar i över 50 olika filmer. Han gjorde sin debut i musikvideor så tidigt som 1993 i The Shamen musikvideo Comin’ On (1993) där han var bakgrundsdansare och han har även arbetat som modell. Han har varit delaktig i flertal stora filmer och film-serier, bland annat Expendables-filmerna och The Fast and the Furious.

The Beekeeper är en av alla bra filmer med Jason Statham.
Jason Statham i ”The Beekeeper”. Foto: Scanbox Entertainment

De 7 bästa filmerna med Jason Statham enligt Rotten Tomatoes

The Beekeeper (2024)

Rotten tomatoes score: 70%
Genre: Action, Thriller
Regi: David Ayer

I denna film spelar Statham en bi odlaren, Adam Clay, som hyr en lada av den pensionerade damen Eloise Parker (Phylicia Rashad). Efter Eloise blir rånad på allt hon ägde av en grupp bluffmakare tar hon sitt liv och det är upp till Adam att skipa rättvisa med hjälp av den mystiska organisationen Beekeepers. 

The Italian Job (2003)

Rotten tomato score: 72%
Genre: Crime, Action
Regi: F. Gary Gray

The Italian Job handlar om en grupp med tjuvar som stjäl enorma summor. Efter att en av arbetarna hugger de i ryggen och tar allt guld de stulit från en kupp i Venedig måste de stjäla tillbaka pengarna från honom. Jason Statham spelar gruppens tjej-tjusande förare Handsome Rob.

Jason Statham i Snatch.
Foto: Sony Pictures

Snatch (2000)

Rotten tomato score: 74%
Genre: Drama, Komedi
Regi: Guy Ritchie

Jason Statham spelar huvudrollen i denna crime-komedi. Han spelar den olicensierade boxnings managern Turkish som blir tillbedd av maffiabossen Brick Top Pulford (Alan Ford) att anordna en riggad boxningsmatch. Turkishs boxare Mickey (Brad Pitt) vägrar dock att rigga spelet och knockar ut Pulfords boxare i ett slag vilket leder till ytterligare problem för Turkish.

Lock Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Rotten tomato score: 75%
Genre: Action, Crime, Komedi
Regi: Guy Ritchie

I Stathams första långfilm-roll spelade han den kriminella mannen Bacon. Han, tillsammans med sina vänner, har tillsammans lyckats få tag i 100 000$ som de spenderar på att få in Eddie (Nick Moran), en kortspels savant, i  ett hög risks kortspel. De vännerna inte visste var att spelet var riggat och de blir fort skyldiga enorma summor pengar och en lånehaj försöker ta Eddies pappas bar istället för pengar. Flera utvecklade planer i hur de ska få pengarna och vilka de ska stjäla från 

The Bank Job
Jason Statham i ”The Bank Job”. Foto: Paramount Pictures

The Bank Job (2008)

Rotten tomato score: 80%
Genre: Thriller, Action, Crime
Regi: Roger Donaldson

Terry Leather (Jason statham) är en fattig bilförsäljare som blir kontaktad av sin vän Martine Love (Saffron Burrows) som berättar för honom att det finns osmakliga bilder på den brittiska Princessan Margaret i Michael Xs (Peter de Jersey) bankfack. Terry sätter ihop ett gäng med kriminella och de ger sig iväg för att råna banken.

Filmen är baserad på ett verkligt event av vad som faktiskt hände på ett bankrån på 70-talet.

Furious 7 (2015)

Rotten tomato score: 81%
Genre: Action, Äventyr
Regi: James Wan 

I den sjunde Fast and Furious filmen spelar Statham före detta soldaten Deckard Shaw.

Efter att Dominic Toretto (Vin Diesel) och hans familj besegrat Owen Shaw (Luke Evans) och blivit benådade av staten försöker de alla leva i frid i USA och lägga sitt kriminella liv bakom dem. Det de inte är beredda på är att Owens lillebror Deckard skulle utkräva hämnd för att de satte Owen i koma.

Den här filmen är även noterbar då det är Doug Walkers sista filmroll.

Spy med Jason Statham
Foto: 20th Century Fix

Spy (2015)

Rotten tomato score: 95%
Genre: Action, Komedi
Regi: Paul Feig

Stathams bästa film handlar om den 40 åriga Susan Cooper (Melissa McCarthy) som arbetat i CIA i många år men alltid varit fast på kontoret trots att hon är en utbildad agent. När Susans partner Fine blir mördad får hon veta att ett gäng kriminella har en lista med alla CIA:s agenter som arbetar i fältet och hon erbjuder sig själv att jaga ner dem då hon inte finns med på listan. 

Statham spelar en av CIA:s agenter, Rick Ford, som inte riktigt litar på Susans förmågor som en agent. 

Detta var lista med filmer med Jason Statham som är hans bästa.

Ivar Sandberg

Artiklar som kan falla dig i smaken: