På jakt efter Danmarks första seriemördare.

Om du vill se spännande crime-thrillers så kanske den danska serien ”Den som dräper” är något för dig. Följ med Katrine Ries Jensen på jakt efter Danmarks första seriemördare.

2011 släpptes den kritikerkrossande serien Den som dräper på tv och åtta år senare släpptes uppföljaren Den som Dräper – Mörkret. alla serier och säsonger streamar just nu på Viaplay. Båda serierna är danska kriminalare som följer en grupp polisutredare som letar efter en seriemördare. 

Den som dräper (2011)

I första serien från 2011 följer vi detektiven Katrien Ries Jensen (Laura Bach) och psykiatrikern Thomas Schaeffer (Jacob Cedergren) som jobbar för Köpenhamns polis. Hon jobbar på en avdelning som specialiserar sig på seriemördare och hennes avdelning letar efter en seriemördare som tagit livet av över fyra unga kvinnor. 

Skaparen bakom serien är Elsebeth Egholm som även skrev bokserien som inspirerade serien Dicte(2013 – 2016). Serien var regisserad av Birger Larsen, Niels Nørløv och Kasper Barfoed.

Den som dräper – Mörkret (2019 – pågående)

Uppföljaren till originalserien, Den som dräper – Mörkret, släpptes 2019 och är ännu pågående. Tre säsonger har än så länge kommit ut och enligt Filmtopp kommer säsong fyra släppas senare det här året. 

Serien handlar om detektiv Jan Michelson (Kenneth M. Christensen) som försöker hitta en försvunnen 17-årig flicka. Efter ett halvårs letande kan flickan fortfarande inte hittas och hon antas vara död så Jan måste hoppa av fallet. Jan känner sig dock inte färdig och fortsätter söka efter svar på sin egna tid och lär sig om mord från 10 år sedan som där en annan 17-årig flicka dog. Efter han hittar kroppen sätts han tillbaka på att hitta den försvunna flickan tillsammans med före detta profileraren Louise Bergstein (Natalie Madueño).

Förra säsongen släpptes 2023 och vi väntar med spänning på nästa säsong.

Cineasten uppdaterar dig om det senaste inom Den som dräper! På tal om populära krimserier, nu kräver tittarna Kalifat säsong 2 och organiserar sig på Facebook.

Ivar Sandberg

Artiklar som kan falla dig i smaken: