Cybersäkerhet är ett tema som Hollywood har använt i årtionden. Faktum är att de första filmerna som tar upp ämnet kom redan på 50-talet. Den första filmen var Tobor the Great från 1954. Den andra var den första filmatiseringen av George Orwells bok 1984, som kom 1956.
Med åren har cybertemat blivit mer avancerat och regissörer har lagt ned mer eller mindre energi på att göra cyberintrången verklighetstrogna. Hackare har porträtterats på flera sätt och nästan varje agent eller actionhjälte verkar veta hur man knäcker lösenord. Några porträtteringar har däremot lämnat ett större intryck än andra.
Verklighetstroget eller inte
Vi har fått se mer eller mindre verklighetstrogna dataintrång i serier och på film. Majoriteten av gångerna är de inte särskilt sannolika. Samtidigt finns det filmer där det märks att regissörerna har fått hjälp av experter. Kultfilmen War Games hamnar på listan över de bättre filmerna medan b-rullen Batman & Robin hamnar bland de sämre. Tv-serien Mr Robot har hittills lyckats bäst med att visa hur kodhackningar kan gå till. Sherlock-serien använde i sin tur den kända detektivens slutledningsförmåga för att knäcka lösenord. Detta inträffar ytterst sällan i verkligheten.
Men hackningarna behöver inte vara korrekt utförda för att en film ska bli bra. Ibland är det viktigare att de passar med handlingen. Det är i stället hackarna som är intressanta. Vi vill veta varför de är hackers, deras syfte och vad de letar efter.
Populära hackers på film
Neo
När The Matrix kom 1999 skapade det en våg av programmerare och hackers. En av anledningarna var huvudkaraktären, Neo, som spelas av Keanu Reeves.
Neo heter egentligen Thomas A. Anderson. Han arbetar som programmerare på ett stort företag men privat är han hackaren, Neo. Under tiden han inte säljer virus och data på disketter söker han efter information om ”The Matrix”. Svaren hittar han genom andra hackers, bland annat Trinity och Morpheus. De porträtteras av Carrie-Ann Moss och Laurence Fishburne samt Yahya Abdul-Mateen II (fjärde filmen).
Det finns fyra Matrix-filmer, varav Matrix: Resurrections kom 2021. Den nya filmen gav tittare en ny syn på Matrix verklighet samtidigt som den splittrade kritikerna.
Lisbeth Salander
Lisbeth Salander är en av litteratur- och filmvärldens mest kända kvinnliga hackare. Hon gjorde entré i filmen Män som hatar kvinnor från 2009. Salander är en hackare och forskare för ett säkerhetsföretag. Hon har ett brokigt förflutet och är kopplad till såväl svensk säkerhet som den undre världen. Tillsammans med journalisten, Mikael Blomqvist, ger hon sig på jakt efter en seriemördare.
Tre skådespelare har porträtterat Lisbeth Salander på film. I de tre svenska filmerna spelas hon av Naomi Rapace. 2011 kom David Finchers internationella filmatisering av den första boken. Filmen fick titeln The Girl with the Dragon Tattoo och Salander spelades Ronney Mara. 2018 kom uppföljaren The Girl in the Spider’s Web, som regisserades av Fede Álvarez. Den här gången porträtterades Salander av Claire Foy, som är känd från The Crown.
Dataintrång och hackers både skrämmer och fascinerar oss. Det är det som gör att de passar så bra på film. Hackers kan både vara hjältar och skurkar. Vissa karaktärer glöms bort när filmen är slut, medan andra har gjort ett större intryck.