Känd från ”Faro”

En av de mest framstående unga skådespelarna i svensk media de senaste åren är nog Clara Christiansson Drake. Hon har varit aktiv ända från sin debut i ”Faro” som släpptes när hon bara var 14.

MER LÄSNING: Filmer med Noomi Rapace!

Clara Christiansson Drake är Sveriges nyaste stjärna i både film och serier. Hon har jobbat med stora namn som Lukas Moodysson och Alexandra Rapaport på stora serier som Gåsmamman (2015-pågående). Vi på Cineasten har därför satt ihop den här artikeln med allt om den nya stjärnan.

Clara Christiansson Drake och Gustav Lindh.
Foto: Max

Bakgrund

Clara Christiansson Drake började skådespela som 14 åring på filmen Faro. Hon har sedan födseln varit relaterad till filmindustrin genom sin mamma Lena Carlsson som varit delaktig i många filmer och serier genom en lång karriär där hon medverkat i över 30 totalt, bland annat Bron till Terabitia (2007), Pelikanmannen (2004), och Farsan (2010).  

Start i film med ”Faro”, ”Vi är bäst!” och ”Mig äger ingen”

I sitt första år som skådespelare, 2013, började hon arbeta på filmerna Faro, Vi är bäst! och även Mig äger ingen. vide det laget var hon bara omkring 14 år gammal. 

I Mig äger ingen och Vi är bäst! hade hon endast mindre roller. I Mig äger ingen spelar hon en barndomsvän till en av rollfigurerna medan i Vi är bäst! är hon en mindre karaktär som heter Louise. I Vi är bäst skådespelar även hennes mamma Lena Carlsson som en av huvudkaraktärernas mor.

I Faro har hon en större roll. Hon är dottern Hella vars pappa (Jakob Cedergren) är efterlyst för mord. De båda är nu på flykt från polisen och ifall de skulle bli fångade skulle Hella behöva omhändertas, vilket är det sista pappan vill. 

Crime historier i ”Gåsmamman” och ”Morden i Sandhamn”

2015 började hon skådespela i Alexandra Rapaports Gåsmamman (2015-pågående). I serien var hon dottern Nina Ek till mamma Sonja Nordin Ek (Alexandra Rapaport), och pappa Fredrik Ek (Magnus Roosmann). Sonja är ex fru till Fredrik som är en knarkkung i den kriminella undervärlden. Sonja tvingas in i den kriminella världen där hon måste rädda sina barn. 

Samma år var hon även med i en mindre roll i den populära serien Morden i Sandhamn (2010-pågående). Hon spelade Malena i tre avsnitt av serien.

Saga i HBO:s Gösta

I den svenska komediserien Gösta (2019) spelar Drake en av huvudrollerna, Saga. Serien handlar om den vänliga barnpsykologen Gösta som flyttar från Stockholm till skogen i Småland. Gösta har ett mål: att vara världens snällaste människa och hjälpa alla som han möter. Men allt går inte alltid som planerat. 

Serien är regisserad av Lukas Moodysson som tidigare regisserat den ikoniska svenska filmen Fucking Åmål men han har även tidigare jobbat med Drake på Vi är bäst!. Drake har 2023 gjort ännu en film tillsammans med Lukas Moodysson men den här gången har hon inte lika stor roll. Filmen heter Tillsammans 99.

Mörkt hjärta

I serien Mörkt hjärta (2022) spelar Drake en av huvudkaraktärerna, Sanna. Sanna är dotter till miljonären Bengt (Peter Andersson) som inte vill att hon ska vara med sin fattiga pojkvän Marcus (Gustav Lindh). Efter Bengt ger Sanna ultimatumet att antingen lämna Marcus eller förlora sitt arv försvinner han spårlöst. Tanja Thorell (Aliette Opheim) börjar undersöka och hon blir fort besatt av fallet. Hon börjar snabbt gissa att någonting är lurt med kärleksparet.

Serien släpptes 2022 och är uppdelad i 5 avsnitt. Gustav Möller regisserade alla avsnitten. Han har bland annat tidigare arbetat på serien Bedrag (2016-2019).

Mindre roller

Utöver de stora rollerna som hon haft har hon även skådespelat i Serien Rebecka Martinsson (2017-pågående) där hon spelar den mindre karaktären Nelly. Hon har även gjort karriär i danmark både genom sin roll i Vores sidste sommer (2021) där hon spelar som karaktären Victoria, men hon har även en roll i den danska kortfilmen Du er Her (2020) där hon spelar huvudkaraktärens, Emils (Christoffer hvidberg Rønje), syster Anna. en annan mindre roll hon hade var som Anna Blixt i den svenska crime serien Kroongetuige (2017-pågående).

För mer information, se Clara Christiansson Drakes Instagram.

Ivar Sandberg

Artiklar som kan falla dig i smaken: