Cineasten lyfter fram film som kan klassas som bra thriller – spännande film till filmälskaren!

Farlig förbindelse (1987)

bra thriller
Michael Douglas och Glen Close i ”Farlig förbindelse”. Foto: Paramount Pictures.

Regi: Adrian Lyne
Manus: James Dearden
Med: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer m.fl.

Handling: När en familjemannen Dan är ensam över helgen träffar han Alex, en kvinna från jobbet. De har en fantastisk kväll ihop, men som han genast vill glömma för att återgå till sitt vanliga liv, tillsammans med sin familj. Men snart förstår han att kvinnan han träffade blivit villkorslöst förälskad i honom. När Dan avvisar Alex förstår han snart att hon kommer att göra allt för att få behålla honom i sitt liv.

Det är nästan elakt att påstå att Adrian Lynes magnum opus är en bra thriller. Vi kallar ju inte Sagan om Ringen för ”en bra äventyrsfilm”. Nej, Farlig förbindelse är en alldeles mästerlig thriller. En rysligt obehaglig och spännande berättelse som ramas in av ypperligt smart foto. Det här är faktiskt den enda film jag kan komma på där man jobbat så pass flitigt med att göra varje bildruta spännande. Vanligtvis får vi andas mycket mer med bilder där vi kan hålla vår puls i schack. Men filmen berättas med ständigt tajta bilder där känslan är att vår protagonist när som helst kan bli påhoppad av personen som är besatt av honom.

Michael Douglas och Glenn Close är fantastiska i rollerna som Dan och Alex.

”Farlig förbindelse” nominerades till 6 Oscars när den kom, men är idag lite av en bortglömd pärla. Vad du än gör, missa inte att se denna oförskämt bra thriller!

Artiklar som kan falla dig i smaken: