Spänningen och dramatiken som omger populära spel har länge varit en källa till inspiration för filmskapare världen över. Genom åren har flera filmer dykt upp, fångat essensen av spel och överfört den till silverduken. En av de mest ikoniska spelen som har fått sitt ögonblick i rampljuset är, så klart, blackjack som finns att läsa mer om i guider om allt på casino, men det finns också andra, typer av spel, som har filmatiserats – även om de inte är lika förknippade med film.

”The Hustler” (1961): En storslagen skildring av högklassig biljard

The Hustler dyker djupt in i världen av biljard, där vi följer Fast Eddie Felsons strävan efter att bli den bästa biljardspelaren. Filmen utforskar den psykologiska spänningen och rivaliteten i tävlingen och visar hur passionen för ett enkelt biljardspel kan förvandlas till en livsstil.

”The Queen of Katwe” (2016): Schackets kraft i kampen mot ovillkorlig uppväxt

The Queen of Katwe är en gripande berättelse som utforskar schackens betydelse i en ung flickas liv. Filmen följer Phiona Mutesi, en ung tjej från en fattig by i Uganda, när hon upptäcker schackens magi och blir en mästare. Det är en inspirerande skildring av hur ett enkelt brädspel kan öppna dörrar till en ljusare framtid.

”The Dice Man” (kommande): Livsval genom tärningsspel

Baseras på den kontroversiella romanen med samma namn. Den kommande filmen kretsar kring en man som tar sina livsbeslut genom att kasta tärning. Genom detta udda och oförutsägbara tillvägagångssätt utforskar filmen teman som ödet, ansvar och frihet, och hur ett enkelt tärningsspel kan påverka hela ens livsriktning.

”Wordplay” (2006): Pusselspelsmästarens hemligheter

Denna dokumentär tar oss in i världen av korsord och ordpussel. Genom att följa kända korsordskonstruktörer och tävlande i det prestigefyllda American Crossword Puzzle Tournament får tittarna en inblick i skapandet och lösningsprocessen av dessa ordspel. Filmen utforskar passionen för språk och intelligensens komplexitet bortom traditionella spelområden.

”Quiz Show” (1994): Skandaler i den omtalade frågesporten

Denna dramafilm baseras på verkliga händelser och skildrar den kontroversiella amerikanska frågesporten ”Twenty One”. Handlingen fokuserar på tävlingsprogrammets högsta nivåer och avslöjar de etiska dilemman och bedrägerier som ägde rum bakom kulisserna. Quiz Show utforskar spänningen i kunskapstävlingar samtidigt som den belyser moraliska frågor kring integritet och tävlingsfusk.

Artiklar som kan falla dig i smaken: